INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

bükki nemzeti park

farkas

hiúz

medve

Szürke farkas (Canis lupus) a Moritzburgi  Vadasparkban, a szászországi Moritzburg közelében 2018. december 4-én. Németországban jelenleg 73 vadon élő farkasfalkát és 29 farkaspárt tartanak nyilván.

Egyre több a nagyragadozó a Bükkben

Infostart

A hiúz esetében még csak valószínűsítik, a farkasokról azonban már biztosan állíthatják, hogy több alkalommal sikerrel szaporodtak a Bükkben, ahol időnként a medvék is megjelennek.

Összehangolt akcióval próbálták felmérni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén megtelepedett farkasok létszámát a szakemberek januárban. Eut most az időjárási körülmények meghiúsították - a ragadozók nyomait belepte a hó -, az évek alatt felhalmozódott megfigyelési adatokból számos következtetés látott napvilágot. Az adatok kiértékelésével a szakemberek elsősorban a területen élő farkasok rokonsági viszonyait, szociális hálózatukat és területhasználatuk jellemzőit igyekeznek feltárni.

Kleszó András, a Kelet-Bükki Tájegység vezetője a Heol.hu portálnak elmondta, túl vannak azon, hogy bizonyítsák a farkas és hiúz állandó jelenlétét a Bükkben, és a környező területeken. A térségben megjelenő harmadik nagyragadozó a medve, de a faj egyedei, csak rendszertelenül, kóborlásaik során bukkannak fel; a természetvédelmi őrök leggyakrabban a Bükk északi előterében, és a Tarna-Lázbérc Tájegység területén találkoznak nyomaikkal.

Míg a hiúz esetében csak valószínűsítik, a farkasokról biztosan állíthatják, hogy több alkalommal sikerrel szaporodtak a Bükkben.

A Bükkben és a Tarna-Lázbérc Tájegységben lezajlott számlálás, illetve a kameracsapdák ­információi alapján január első felében egy minimum öttagú falka tartózkodott huzamosabb ideig a Dél-Bükkben, míg ezzel párhuzamosan a Bükk-fennsíkon és a Dél-Bükknek a falka által eddig nem látogatott területein legalább további három-négy egyed mutatkozott.

A friss megfigyelések szerint a dombvidéki peremterületeken is megjelennek időszakosan a farkasok, az éppen most zajló ­párzási időszak alatt a szokottnál is nagyobb területeket járnak be ezek az állatok, és olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem bukkantak nyomaikra.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018