INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

farkas

bükk

bükki nemzeti park

Fegyelmezetten vonul a Bükkben tizenegy farkas - videó

Fegyelmezetten vonul a Bükkben tizenegy farkas - videó

Infostart

Átfogó felmérésbe fogtak a Bükkben, illetve a helyi nemzeti park területén, a kameracsapdába sétált bele egy csomó példány farkas.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felmérést készített arról, hány nagyragadozó található a szervezet fennhatósága alá tartozó területen. Egy bükki vadászat során 11 farkast is megfigyeltek - írja a Heol.hu.

A felmérés során három megye (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén) egyidejű számlálása során 425 kilométernyi utat pásztáztak január végén, és vizsgálták, merre járnak a területen farkasok, hiúzok, ha már - előbbi állat esetében ez biztos - olyan jól érzik magukat, hogy szaporodnak is itt.

A farkasokról összegyűjtött nagy mennyiségű adat feldolgozása és kiértékelése mellett az egyedek rokonsági viszonyainak, szociális hálózatának és a területhasználatuk finomabb léptékű vizsgálatát végzik - például kameracsapdákkal is.

A felmérés eddigi eredményei alapján farkas az összes érintett tájegységben előfordult, hiúz egyedül a Nyugat-bükki Tájegység területén került elő a szinkron időpontjában. A Bükkben, a Fennsíkon és a hegység déli tömbjében egymástól markánsan elkülönülő területeken tapasztalták farkasok aktivitását. Ezek alapján 9-11 egyedre becsülik a Bükkben tartózkodó farkasok számát. Mindent összegezve a szinkron végeredménye a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság potenciálisan nagyragadozós területeire vetítve: 15-18 farkas egyedet és 1 hiúzt számláltak meg a felmérés során.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018