eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A Dédes-vár romjai és egy sajátos útvonal a Kékestetőre

Szép lesz az idő a hétvégén, érdemes elmenni kirándulni. Íme Herczeg Zsolt útvonalajánlatai.

A Bükk északi részén Mályinkából, ebből a kedves kis ötszáz lelkes falucskából érdemes elindulni a Dédes-vár irányába. A 13. században épült erődöt 1567-ben Hasszán pasa hadai megostromolták. A védők 15 napon át hősiesen küzdöttek az óriási túlerővel, majd elmenekültek egy titkos alagúton, és a diadalittasan berohanó törökökre rárobbantották a falakat. A vár sosem épült újjá. A romoktól Kisvár felé érdemes továbbmenni a szép kilátás reményében, majd a Bánkúti síház és a Csikorgó következik, végül pedig Látó-kövek és az Odvas-kői barlangszállás érintésével, 18 kilométer megtétele után juthatnak vissza Mályinkára.

Aki ennél keményebb kihívásra vágyik, de maradna a Bükkben, annak azt javaslom, hogy gyalogolja keresztül a hegységet Szilvásvárad és Felsőtárkány között, megmászva a 880 méteres Őr-kő csúcsát. 22 kilométeres távra és 600 méteres szintkülönbségre készüljenek.

A Bükkalján Szomolya és Novaj kőemlékei kínálnak látnivalót. A Mátrában Mátrafüredről indulva felkereshetik a Muzsla-tetőt, a Hanák Kolos-kilátót és a Kecske-bércet, ahonnan elgyalogolhatnak Mátraházra. Ha van még erő a lábukban, akkor a Sombokor - Gabi halála - Rózsaszállás - Markazi-kapu - Sas-kő útvonalon menjenek fel a Kékestetőre. Most bizonyára megütötte a fülüket a Gabi halála elnevezés. Ez egy 772 méter magas csúcs a Kékestető alatt, a kék és a sárga kereszt turistajelzések találkozásánál.

A legenda szerint egy Gábor nevű favágóról kapta a nevét, aki szekerével együtt a szakadékba zuhant itt.

Mindazonáltal a történetnek legalább öt másik változata van, amelyekben Gabi egy 86 éves öregember, egy szerelmi bánatából öngyilkosságba menekülő fiatalember, egy felelőtlen éjszakai síelő, illetve egy óvatlanul játszó gyermek, hovatovább nem is ember, hanem egy favágó Gabi nevű lova, ami ezen a helyen pusztult el.

A Mecsekben Pécsváradról indítható szép körtúra a Zengő érintésével. Ha már arra járnak, menjenek el Szársomlyóra: ott van a magyar kikerics egyetlen hazai lelőhelye. A Budai-hegységben Solymáron érdemes rálépniük az ösvényre - én a festői szépségű Paprikás-patak mentén vezető útvonalat javaslom. A Pilisben a Spartacus-ösvény várja önöket, amit Pilisszentlászlóról lehet felfedezni. Pilisszentkeresztről a Hosszú-hegy - Dobogókő - Öreg-vágás-hegy - Sikárosi-rét - Lom-hegyi-nyereg - Torina-rét - Szentkút útvonalon szervezhető körtúra, a Vértesben pedig Csókakő és Csákberény környékén kirándulhatnak.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a Pitét, a Nosztrát, a Budai Trappot, a Tündér-hegyet, a Fázler Balázs emléktúrát, a Donáld útját, valamint a Kápolnák nyomában és a Kőről kőre elenevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×