eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több mint egymillióan jogosultak ingyenes influenza oltásra

A napokban juttatják el a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltásokat. Ingyenesen kaphatják meg a vakcinát a különösen veszélyeztetettek. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb megbetegedés január-februárban várható.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll a rizikócsoportba tartozók rendelkezésére. A védőoltást a napokban juttatják el a háziorvosokhoz. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint az oltandók köre az elmúlt évekhez képest nem változott, a fertőzés és a megbetegedés veszélynek a legjobban kitettek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, az úgynevezett influenzafigyelő szolgálat már pár hete működik, összesen 1390 háziorvos számol be heti rendszerességgel a fertőzés mértékéről. Magyarországon az influenzavírus általában január és március között tetőzik, addigra erősödik fel annyira a kórokozók cirkulációja, hogy az járványos megbetegedést okoz.

Komáromi Zoltán, budapesti háziorvos azt mondta, az érintett betegek már érdeklődnek a védőoltás felől, az ingyenes vakcinát általában már novemberben beadatják. Hozzátette, a rendelőjében egy szezonban nagyjából 300-350 beteg szokta igényelni az ingyenes oltást.

A vakcina ára az elmúlt években átlagosan 2-4000 forint között mozgott.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×