Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint egymillióan jogosultak ingyenes influenza oltásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A napokban juttatják el a háziorvosokhoz az influenza elleni védőoltásokat. Ingyenesen kaphatják meg a vakcinát a különösen veszélyeztetettek. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos az InfoRádiónak elmondta: a legtöbb megbetegedés január-februárban várható.

Tavalyhoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll a rizikócsoportba tartozók rendelkezésére. A védőoltást a napokban juttatják el a háziorvosokhoz. Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint az oltandók köre az elmúlt évekhez képest nem változott, a fertőzés és a megbetegedés veszélynek a legjobban kitettek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

Molnár Zsuzsanna hozzátette, az úgynevezett influenzafigyelő szolgálat már pár hete működik, összesen 1390 háziorvos számol be heti rendszerességgel a fertőzés mértékéről. Magyarországon az influenzavírus általában január és március között tetőzik, addigra erősödik fel annyira a kórokozók cirkulációja, hogy az járványos megbetegedést okoz.

Komáromi Zoltán, budapesti háziorvos azt mondta, az érintett betegek már érdeklődnek a védőoltás felől, az ingyenes vakcinát általában már novemberben beadatják. Hozzátette, a rendelőjében egy szezonban nagyjából 300-350 beteg szokta igényelni az ingyenes oltást.

A vakcina ára az elmúlt években átlagosan 2-4000 forint között mozgott.

Hanganyag: Seres Gerda