Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen időjárásra számíthat, aki most indul nyaralni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mediterrán térségben és a Kelet-európai-síkság nagy részén kevesebb a felhő, több a napsütés, néhol fordul elő kisebb csapadék. Európa más területein többnyire 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Magyarországon vasárnap kezdetben főként északon, majd északkeleten, este északnyugaton lehet számítani kisebb záporra.

Izlandtól a Brit-szigeteken és a Német-lengyel-alföldön át a Kárpát-medencéig alapvetően ciklonális hatások alakítják az időjárást. Ebben a térségben a gyakran megnövekvő felhőzetből több helyen alakul ki eső, zápor; zivatarok is előfordulnak, helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében.

A mediterrán térségben és a Kelet-európai-síkság nagy részén kevesebb a felhő, több a napsütés, néhol fordul elő kisebb csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke a kontinens déli és keleti vidékén általában 30 fok fölött alakul, a Pireneusi-félszigeten és a Fekete-tengertől északra 36, 40 fokot is mérnek.

Szárazföldünk nyugati és középső részén többnyire 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő, a Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten több helyen napközben is 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egy gyengülő magassági légörvény alakítja, ezért az elmúlt naphoz képest kevesebb helyen várható csapadék.

Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

A változó felhőzet mellett szombaton és vasárnap is délen, délkeleten várható több napsütés. Reggelig nagyobb valószínűséggel keleten, északkeleten, illetve nyugaton alakulhat ki zápor, estig néhol zivatar is lehet.

Vasárnap kezdetben főként északon, majd északkeleten, este északnyugaton lehet számítani kisebb záporra. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő. Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül, erős vagy viharos széllökés zivatarfelhő környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22, 27 fok között várható.