eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Júliustól kötelező az ebek mikrocsipes megjelölése

Július 1-től jogszabály teszi kötelezővé Magyarországon a kutyák mikrocsipes megjelölését a kedvtelésből tartott állatokról szóló, februárban elfogadott kormányrendelet értelmében.

A rendelet szerint júliustól ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel, azaz bőr alá ültetett mikrocsippel történő megjelölése után lehet.

A lapka egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült elektronikus eszköz, amelyet tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A csipben nincs semmilyen mozgó eszköz vagy elem, amely meghibásodhatna, lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amelybe 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban - közölte a program kommunikációjával megbízott cég.

A mikrocsipet csak állatorvos ültetheti be a kutyák bőre alá. A beavatkozás ára rendelőnként változik, általában 3000-6000 forint körüli összegért végzik el.

Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett a mikrocsip megléte is kötelező. Számos uniós országban a lapkák segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élő kutyák számáról, és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.

Többek között a pontosan vezetett nyilvántartásnak is köszönhető, hogy Nyugat-Európában számos biztosítótársaság szakosodott a kedvtelésből tartott kutyák betegség- és balesetbiztosítására.

Ezzel szemben Magyarországon a biztosítással rendelkező kutyák száma elenyésző, pedig az komolyan mérsékelhetné a fertőzések, balesetek vagy szervi megbetegedések kezelése után kiállított állatorvosi számlák összegét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×