Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mozgással az egészséges babáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A terhesség alatti cukorbetegség (gesztációs diabétesz) az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és egyre gyakoribb, holott megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülnének a mamák és a babák.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a terhességi cukorbetegségről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak. A kutatások alapján kiderült ugyanis, hogy azoknál az enyhe terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél, akik valamilyen kezelésben (diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin) részesülnek, kisebb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás (preeklampszia), továbbá kisebb a szülés körüli szövődmények száma is.

Az Egyesült Államokban a terhes nők mintegy 14 százalékánál jelentkezik terhességi cukorbetegség. Szinte minden szülész-nőgyógyász elvégzi a terhességi diabétesz szűrését, de némelyikük nem eléggé következetes és szigorú az enyhébb formák kezelésében, csak a súlyosabb esetek kezelését veszi komolyan - állítja Mark Landon, az Ohiói Állami Egyetem Orvosi Központjának orvosa.

Az általa vezetett kutatások azt támasztják alá, hogy az enyhe fokú terhességi cukorbetegség kezelése is szükséges és előnyökkel járhat. Landon szerint szükséges lenne új kritériumok és határértékek felállítására, melyek alapján egyértelműen eldönthető lenne, hogy mely határértékek mellett van szükség a terhességi diabétesz kezelésére.

Miért alakulhat ki?


Jelentős részben a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi cukorbaj megjelenésért, hiszen ilyenkor módosul azon hormonok szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. Természetesen nagy változáson megy keresztül a nemi hormonok szintje is, amelyek szintén hatással vannak a cukoranyagcserére - tájékoztat Kocsi Anikó, az Oxygen Medical diabetológusa.

Ugyanilyen hatással bír a megváltozott méhlepény is: olyan anyagokat termel, amelyek bontják a legerősebb vércukorszint csökkentő hormont, az inzulint. Mindezek a hatások együttesen eredményezik, hogy a szervezet kevesebb cukrot tud lebontani, így tehát mindenképpen növekszik a gesztációs diabétesz kockázata.

Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, többek között azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással van. Emiatt a baba esetleg nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, és súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamarad. Ez azonban csak igen ritkán, súlyos betegség esetén fordul elő.

A jóval gyakoribb következmény a nagy súlyú babák születése. Az Ohiói Állami Egyetem Orvosi Központjának kutatásából bebizonyosodott, hogy cukorbetegségben nem kezelt kismamák 14 százaléka 3,6 kilogrammnál nagyobb kisbabának adott életet, míg a kezelt kismamák körében ez az arány csak hat százalékos volt. Ezen kívül, ha az anya cukorbetegségét korábban bárhogyan kezelték, csak a szülések 1,5 százalékában adódott komplikáció a baba nagy súlya miatt, (a túl nagy magzat vállai részben elakadhatnak a szülőcsatornában), szemben a nem kezelt kismamákkal, akiknél négy százalékban jelentkezett ez a probléma. A nem kezelt kismamák 13,6 százalékánál fordult elő veszélyesen magas vérnyomás, míg a kezeltek körében csak 8,6 százalékban jelentkezett ez a szövődmény. Végül a kezeltek körében a császármetszések száma is alacsonyabbnak mutatkozott (27 százalék: 33,8 százalék).

A mozgás gyógyír

Fontos tudni, hogy a terhességi diabétesz előfordulása az anyai életkorral és testsúllyal együtt nő. Míg az előbbi adott tényező, az utóbbit az is befolyásolja, hogy elvessük végre a "kettő helyett enni" elvét. A körültekintően végzett mozgás pedig nem, hogy nem árt a mamának és a babának, de kifejezetten előnyökkel is jár.

Az Ausztrál Egyetemen azt vizsgálták, hogyan hat a 18. terhességi héten elkezdett, 10 hétig tartó otthoni fitneszprogram 12 ülő foglalkozású, elhízott várandós nőre. A program során hat kismama heti háromszor edzett szobakerékpáron, míg hatan csak a szokásos napi aktivitásukat folytatták. A résztvevők inzulinszintjét és glükóz toleranciáját a program előtt és után is mérték.

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a nem edző terhes nők glükóz toleranciája sokkal alacsonyabb, és ezzel összefüggésben magasabb a vércukor szintjük. A kutatók szerint a várandósság alatt rendszeresen végzett aerob mozgás kedvező hatással van az elhízott nők glükóz toleranciájára és az állóképességére is. Ez pedig megnöveli a komplikációmentes szülés és az egészséges baba és mama esélyeit.