INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Magyarokat sodort el a lavina a Tátrában

Infostart / InfoRádió
Három magyar hegymászót sodort el lavina a Magas-Tátrában - olvasható a szlovák Hegyi Mentőszolgálat információi alapján a www.sítv.hu oldalon.

A hegymászók kiásták magukat a lavina alól, de a hegyről nem tudtak egyedül lejönni, hiszen súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikőjük fel tudta hívni a mentőket, de a baleset helyszínét nem tudta pontosan meghatározni.

A viharos időben helikopterrel nem lehetett a keresést elkezdeni, így különböző bázisokról összesen 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő indult a lavinaomlás feltételezett helyszíne felé. A mentők, miután megtalálták őket, elsősegélyben részesítették a hegymászókat, majd hordágyon a Csorba-tóig vitték őket, onnan pedig mentővel a poprádi kórházba.

A szlovák hegyekben egyébként csak 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az 5-ös skálán - erről tájékoztatták a hegyi mentők a www.sítv.hu -t, ennek ellenére a viharos szél, és a néhány centiméteres friss hó miatt azt ajánlják mindenkinek, hogy a 40 foknál meredekebb hegyoldalakat kerüljék.

Ausztriában két magyar szánkós sérült meg súlyosan a téli szünetben, amikor fának mentek nagy sebességgel.

Néhány napja 4 hegyi mentő halt meg az Olasz-Alpokban, amikor két eltűnt turista keresésére indultak. Később kiderült, hogy a turistákat is megölte egy lavina. Akkor, azon a környéken 4-es lavinariasztás volt érvényben

A címlapról ajánljuk