Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem mindegy, milyen gyümölcsöt eszik az allergiás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gumiáruk rohamos elterjedése miatt világszerte emelkedik a latexallergiások száma. A tünetek akár olyan mindennapos használati tárgyakkal való érintkezés után jelentkezhetnek, mint a gumikesztyű, radír vagy esőkabát. De a latexallergiásoknak vigyázniuk kell bizonyos gyümölcsökkel is.

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latexérzékenységről.

A latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is használatos kesztyűk, injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk mellett számos egyéb eszköz tartalmazza.

A latexallergia így elsősorban az egészségügyi személyzet körében fordul elő a leggyakrabban, de a műtőben fellépő anafilaxia (súlyos, az életet is veszélyeztető allergiás reakció) 16,6 százalékában is a latex szerepét igazolták.

Ilyenkor hamarabb gondolnak egyéb okokra (gyógyszerérzékenységre, aneszteziológiai reakcióra), mint a latexallergiára - magyarázza Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Ez részben a későbbiek szempontjából lényeges,mert így odafigyelhetnek arra, hogy a beteg latexszel többet ne érintkezzen.

A fogászati rendelő szintén műtőnek tekinthető, hiszen a beavatkozások során az orvosnak a gumikesztyű viselése kötelező és az a beteg nyálkahártyájával érintkezik, ezért ugyancsak előfordulhatnak a latexallergia enyhébb vagy súlyosabb tünetei. A latexérzékenység az egészségügyi dolgozók mellett foglalkozási ártalomnak számít fodrászoknál és élelmiszeripari dolgozóknál is.

Tünetek

A latexallergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult bőrpír, kiütés, viszketés. Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik: a jelenséget szénanátha szerű tünetek, kötőhártya gyulladás, viszketés, kiütések kísérik. Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, anafilaxiás sokk.

A latexallergia megállapítására alkalmazható a bőrteszt vagy vérvizsgálat. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.)

Kezelés

A latexallergia kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek.

A talán legismertebb keresztreakció, hogy a parlagfű-allergiás beteg tünetei görögdinnye fogyasztása után is jelentkeznek vagy rosszabbodnak.

A latexallergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.