Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem gyógyul az Északi-sarkvidék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt harminc év alatt csak kétszer volt kisebb az Arktisz jege, mint idén: tavaly és tavalyelőtt - közölte az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központja (NSIDC), a kutatási eredményeket német szakértők is alátámasztották.

A 2007-es negatív rekord 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű sarki jég volt, az idén pedig 5,1 millió négyzetkilométer - derült ki a műholdas vizsgálatok eredményeinek összesítése után.

Az Északi-sark jégpáncélja ezen a nyáron is sokkal gyorsabban olvadt a normális mértéknél, idén szeptember 12-én volt a legkisebb a jégtakaró - közölte a német Alfred Wegener tenger- és sarkkutató intézet (AWI).

Ebben az évben az Arktiszon mért nyári hőmérsékletek nem kúsztak olyan magasra, mint az utóbbi két évben, de ez semmiképp nem utal "gyógyulásra" - emelte ki a Colorado államban működő NSIDC. A 2009-es nyár legalacsonyabb hőmérséklete így is 24 százalékos eltérést mutatott az 1979 és 2000 közötti átlagtól, és 20 százalékost az 1979 és 2008 közöttitől. Ez alapján arra lehet számítani, hogy a sarki jégtakaró olvadása a következő nyarak alatt is folytatódik majd.

"A többéves kövér jégpáncél az idők folyamán annyira visszahúzódott, hogy a nyári jégtakaró sokkal érzékenyebben reagál az atmoszferikus anomáliákra, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt" - mondta az AWI egyik kutatója.