eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szamurájokat faragnak az amerikai katonákból

Az amerikai hadsereg keleti meditációs technikákkal akarja keményebbé tenni a katonáit. A parancsnokok szerint nem a macsó gondolatvilág, hanem a szamurájok harci szelleme és gondolatvilága az, ami sikerhez segítheti őket a harcmezőn.

Az önmagunkban való elmélyülés menő, a heavy metal nem menő - ezt az üzenetet hallják egyre többször az amerikai katonák, akik most kezdenek ismerkedni parancsnokaik legújabb találmányával, a Harcos Elme Tréninggel. A cél, hogy még pontosabbak, hatékonyabbak és - ha kell - önfeláldozóbbak legyenek.

Valójában azonban nem új találmányról van szó, hanem arról, hogy Tom Cruise után pár évvel az amerikai hadsereget is megihlette a japán szamurájok gondolatvilága.

A Pentagon is felismerte, hogy a katonának nemcsak fizikailag kell keménynek lennie, hanem lelkileg és szellemileg is.

A programban először résztvevő önkéntesek egy gyengén megvilágított helyiségben találták magukat, ahol a földön becsukott szemmel ülve a köldökük alá kellett nyomni az ujjukat - írta a Time magazin. Ezzel a kínaiul csí, japánul kí nevű energiaforrást keresték. A katonákat hangos zenével próbálták megzavarni a koncentrálásban.

És, hogy mire jó a koncentrálás? Ahogy a szamurájok néhány kardcsapás ismétlésével és odafigyeléssel tökéletesítették technikájukat és minimálisra csökkentették energiapazarlásukat, úgy képesek a modern katonák is jobb eredményekre. Felmérések szerint a tréningen átesők jobban lőnek célba, jobbak a teszteredményeik, jobban birkóznak meg a harci stresszel és nagyobb az önuralmuk.

A Pentagon azért is tartja fontosnak a formálódó programot, hogy segítsen a háborús helyzetekből hazatérő veteránoknak, akik közül sokan nagyon nehezen tudnak visszailleszkedni a civil életbe és együtt élni azokkal, akikért elméletileg harcoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×