Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szamurájokat faragnak az amerikai katonákból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai hadsereg keleti meditációs technikákkal akarja keményebbé tenni a katonáit. A parancsnokok szerint nem a macsó gondolatvilág, hanem a szamurájok harci szelleme és gondolatvilága az, ami sikerhez segítheti őket a harcmezőn.

Az önmagunkban való elmélyülés menő, a heavy metal nem menő - ezt az üzenetet hallják egyre többször az amerikai katonák, akik most kezdenek ismerkedni parancsnokaik legújabb találmányával, a Harcos Elme Tréninggel. A cél, hogy még pontosabbak, hatékonyabbak és - ha kell - önfeláldozóbbak legyenek.

Valójában azonban nem új találmányról van szó, hanem arról, hogy Tom Cruise után pár évvel az amerikai hadsereget is megihlette a japán szamurájok gondolatvilága.

A Pentagon is felismerte, hogy a katonának nemcsak fizikailag kell keménynek lennie, hanem lelkileg és szellemileg is.

A programban először résztvevő önkéntesek egy gyengén megvilágított helyiségben találták magukat, ahol a földön becsukott szemmel ülve a köldökük alá kellett nyomni az ujjukat - írta a Time magazin. Ezzel a kínaiul csí, japánul kí nevű energiaforrást keresték. A katonákat hangos zenével próbálták megzavarni a koncentrálásban.

És, hogy mire jó a koncentrálás? Ahogy a szamurájok néhány kardcsapás ismétlésével és odafigyeléssel tökéletesítették technikájukat és minimálisra csökkentették energiapazarlásukat, úgy képesek a modern katonák is jobb eredményekre. Felmérések szerint a tréningen átesők jobban lőnek célba, jobbak a teszteredményeik, jobban birkóznak meg a harci stresszel és nagyobb az önuralmuk.

A Pentagon azért is tartja fontosnak a formálódó programot, hogy segítsen a háborús helyzetekből hazatérő veteránoknak, akik közül sokan nagyon nehezen tudnak visszailleszkedni a civil életbe és együtt élni azokkal, akikért elméletileg harcoltak.