eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tíz tipp, hogyan spórolhat a vásárlásnál tízezreket!

Vásárolni szükséges, takarékoskodni nemkülönben. A Pénzcentrum bevezeti az okos, takarékos és praktikus bevásárlási trükkök világába, hogy időt, energiát és legfőképpen pénzt takaríthasson meg.

Biztosan érezte már úgy egy-egy kiadós bevásárlás után, hogy gyakorlatilag kirabolták. Tényleg szükséges, hogy hétvégenként tízezreket hagyjon a hipermarketben? Ötleteket adunk az okos és takarékos vásárláshoz - Pénzcentrum módra.

1. Tervezni, tervezni, tervezni!

Az egyik legnagyobb hiba - amit a legtöbben rendszeresen elkövetünk-, hogy impulzusszerűen vásárolunk, azaz mindent bedobálunk a kosárba, amiről azt gondoljuk, szükséges lehet. Ki mondta, hogy ciki listát írni? Nézze meg, mi fogyott el a konyhában, írja fel egy papírra és tegye ki a hűtőszekrény ajtajára! Mielőtt elindul bevásárolni, nézzen körül, mi az, ami esetleg hiányozhat a papírról!

2. Felejtse el a márkákat!

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában egy év alatt megháromszorozódott az üzletláncok saját márkás termékeinek értékesítése. Magyarországon 2008-ban 13 százalékos növekedést mutatott az áruházláncok saját nevével fémjelzett áruinak eladása.

Ezeket a termékeket sokszor ismert, megbízható gyártók készítik, minőségük pedig gyakran teljesen megegyezik a jóval (akár 50 százalékkal is) drágább márkás cikkekkel. Az üzletláncok ugyanis abból szereznek előnyt, hogy nagy mennyiségben, biztosan el tudják majd adni őket, ráadásul általában külön marketingre sem kell költeniük (inkább magát az áruházláncot reklámozzák).

Ráadásul a különböző vásárlói és minőségi teszteken is egyre jobb értékelést kapnak a sajátmárkás termékek. A Magyarországon is jelenlévő, főleg német tulajdonú drogériák saját márkás termékei szintén megbízható minőségűek.

3. Vásároljon az interneten!

Magyarországon az élelmiszerek, vegyi áruk internetes vásárlásától még sokan idegenkednek, a szakemberek szerint azonban néhány éven belül igazán nagy robbanás következhet be az ágazatban. Ugyanakkor már most is rengeteg olyan webáruház található, amelyek olcsóbbak tudnak lenni a klasszikus boltoknál. Ráadásul sok esetben bizonyos értékhatár felett ingyenes a kiszállítás, így az idő mellett a benzint is megspórolhatja (és nem csábul el egy csokira vagy cukorkára sem).

Tartós fogyasztási cikkeket viszont egyértelműen megéri a neten vásárolni: egész egyszerűen hasonlítsa össze az elektronikai cikkek bolti és internetes árait. Általában szignifikáns a különbség. Az egyre népszerűbb online könyvesboltokban egy 3 ezer forintos könyvnél gyakran 500 forintot is megspórolhat.

4. Vásároljon értékcsökkentett termékeket!

Egyre több boltban találkozhatunk értékcsökkentett termékekkel. Ezek sokszor a közelgő lejárati idő vagy valamilyen apróbb sérülés miatt kerülnek akár 50 százalékkal kevesebbe. Márpedig, mondjuk egy konzervnél nem igazán számít, ha picit benyomódott a doboza.

Figyeljen arra, hogy egyértelműen rajta legyen a terméken az értékcsökkentést jelző matrica, máskülönben a pénztáros nem számítja majd be a kedvezményt!

Szerte az országban találhat olyan boltokat, amelyek kimondottan arra szakosodtak, hogy jelentős kedvezménnyel árusítsanak kis mértékben sérült, karcolt tartós fogyasztási cikkeket, műszaki termékeket. 5. Vásároljon a piacon!

Keresse meg a lakóhelyéhez legközelebbi piacot, vásárcsarnokot és vásároljon ott zöldséget, gyümölcsöt, húsárut. Az árak felveszik a versenyt a hipermarketekkel, de valószínűleg nagyobb választékot, frissebb készletet és hazai élelmiszereket talál. Ráadásul a piacokon is egyre több az akció, sok helyen zárás előtt olcsóbban adnak bizonyos termékeket.

Egy másik megoldás, ha otthon termeszt zöldségeket, nevel sertést.

6. Keménydiszkontok

Lidl, Aldi, Penny Market és társaik: lehet őket utálni, de olcsók, közel vannak, ráadásul sajátmárkás termékeik végtelen választékában jó eséllyel a legtöbb szükséges élelmiszert, vegyi árut megtalálja.

A Lidl, de különösen az Aldi sajátmárkás termékei sokszor meglepően jó minőségűek. Nemrég például egy angol minőségteszten a két német áruházlánc olívaolajai végeztek az első helyen. Olcsó - de minőségi - sajtokban az Aldi szintén verhetetlen.

7. Hagyja otthon a gyereket!

Talán a leghatékonyabb tippünk: egész egyszerűen ne vigye magával a gyerkőcöket a nagybevásárlásra! Egészen biztos, hogy ha önnel vannak, kikönyörögnek valamit, ami teljesen fölösleges, egészségtelen és drága. Ígérjed meg inkább nekik, hogy kapnak valami finomat (kis csokit, gyümölcsöt), amikor hazaér.

8. Ne hagyja, hogy az áruház szórakozzon önnel

Egy hipermarketnek rengeteg olyan technikája van, amivel vásárlásra ösztönöz. Azonban ha figyel ezekre, nem költi feleslegesen a pénzét.

Gyakori, hogy úgy van kialakítva a szellőzés, hogy az ember folyton a friss kenyér illatát érezze a levegőben; ez arra sarkall, hogy vásároljon pékárut. Sokszor átrendezik a polcokat, így csak egy kis keresgélés után találja meg kedvenc termékeit és ezalatt újakkal találkozik. Rendszeres, hogy a legolcsóbb termékek a polc alján vagy tetején találhatóak, így elkerülik figyelmet.

És ne feledje: soha ne menjen éhesen bevásárolni! Az éhes ember sok fölösleges élelmiszert megvásárol, így még akkor is jobban jár, ha az áruházba lépés előtt megeszik egy szendvicset vagy egy pogácsát.

9. Pontgyűjtő kártya, kupon, vásárlói közösség

Nem szégyen gyűjteni a kuponokat! Nyugodtan vágja ki az akciós újságból és adja le a pénztárnál! A különféle pontgyűjtő kártyák sokszor kedvezményekre is jogosítanak. A legelszántabbak pedig beléphetnek valamilyen vásárlói közösségbe, például a ScienNet-be vagy a Lyonessbe.

10. Figyeljen az akciókra!

Manapság már alapkövetelmény, hogy az üzletláncok honlapjaikon elérhetővé teszik aktuális akciós katalógusukat. Ha van pár perce, böngéssze át őket, és írja fel, mi olcsó. Hasonlítsa össze két hipermarket akciós kínálatát, és válassza azt, amelyikben jobb árakat talál!

Ugyanakkor legyen résen: nem biztos, hogy a kedvezményes árral feltüntetett termék a legolcsóbb a kínálatban!

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×