eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemcsak a donor szervét, hanem a személyiségét is megkapjuk?

Nem meglepő módon a legtöbb ember idegenkedik attól, hogy egy gyilkostól kapjon szervet, mert attól tart, hogy olyanná válik, mint a donor - derült ki egy brit felmérésből.

A Bristoli Egyetem kutatói húsz diákot kértek meg arra, hogy képzeljék el: életmentő szívátültetésre van szükségük. A kísérletben résztvevőknek idegenekről mutattak fotókat, amelyeket pontozniuk kellett aszerint, hogy mennyire lennének boldogok, ha tőlük kapnának új szívet.

A második körben újra megmutatták a diákoknak a fotókat, ám ezúttal úgy, hogy elárulták nekik, a képen szereplő jó vagy rossz ember. A negatív pontszámok drámaian emelkedtek, amikor kiderült, hogy a fotón látható ember nem éppen makulátlan előéletű. Amikor azonban a képen szereplőről azt mondták, hogy jó ember, a pozitív pontszámok valamelyest emelkedtek. Nem meglepő módon a legnegatívabb hatást egy gyilkos szíve váltotta ki.

A Bristoli Egyetem professzora a kutatás eredménye kapcsán elmondta: beszélt már páciensekkel, akik váltig állították, hogy fizikai kapcsolat alakult ki a szervdonorukkal, sőt azt is mondták, hogy még emlékeik egy részét is megkapták a szervvel együtt.

A szakértő hozzátette: sokan azért utasítják vissza a szervátültetést, mert attól tartanak, hogy műtét után a donor személyiségét is megkapják, ami egy gyilkos esetében nem túl jó dolog.

A brit nemzeti egészségbiztosító (NHS) szóvivője azonban hangoztatta: a szervadományozás névtelenül történik, vagyis az új szervet igénylő páciens nem tud semmit a donor személyiségéről. "Gondoskodunk arról, hogy a donor szerve az átültetésre váró korával, testalkatával, vércsoportjával és vese esetén szövettípusával is egyezzen, mivel ezek a sikeres transzplantáció legfontosabb kritériumai" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×