eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Hihetetlen, de igaz: az éhezés boldogít

Az éhezés boldogít - bármennyire hihetetlen is ez azok számára, akik állandóan a fogyókúrával szenvednek. Egy amerikai kutatásból ugyanis kiderült, hogy az éhségérzetet jelző hormon egyúttal stressz-csökkentő hatású is.

Az éhség boldogíthat - legalábbis komoly motiváció, amelynek evolúciós célja az volt, hogy segítsen az embernek ebédet találni - ahelyett, hogy ő vált volna ebéddé.

Amikor a szervezetünk jelzi, hogy kalória-bevitelre van szüksége, megemelkedik a grelin étvágy- és anyagcsere-hormon szintje. A grelinről eddig úgy tudtuk, hogy azt jelzi: ideje enni. Most azonban kiderült, hogy ez talán csak a "mellékhatás", a grelin elsődleges feladata ugyanis a stressz csökkentése.

A Texasi Egyetem munkatársai egereken mutatták ki a hormon hatását. Különböző módszerekkel manipulálták a rágcsálók grelin-szintjét, majd megállapították, hogy azok az egerek, amelyeknek a szervezetében csökkent a hormon szintje, teljesen depressziósak lettek; hiába dobták az állatokat például mély vízbe, meg sem kísérelték, hogy kiússzanak, amikor labirintusba rakták őket, akkor el sem mozdultak a helyükről, ha pedig más egerekkel rakták őket össze, nem vegyültek.

A magatartásuk azonban teljesen megváltozott, normálissá vált, mihelyt adtak nekik antidepresszánst.

Ellenben azok az egerek, amelyeknek magas volt a grelin-szintjük, sebesen partra úsztak, hogy mentsék az irhájukat, a labirintusban azonnal elkezdték keresni a kiutat, és sokkal barátságosabbak voltak a fajtársaikkal is - számoltak be a kutatás eredményéről a Nature Neuroscience című szaklapban a tudósok.

Az alkalmazkodóképesség kulcsa

A kutatók úgy vélik, az éhség okozta boldogság az alkalmazkodóképesség kulcsa, hiszen - különösen a vadonban - az étel megszerzése koncentrálást, a körülményekre való reagálást és gyakran együttműködést követel másokkal.

Ha az éhségtől pánikba esünk, akkor előbb válunk valaki más ebédjévé, mint, hogy magunk szerezzük meg az ebédet - a grelin pedig éppen arra bír rá minket, hogy táplálék után nézzünk.

Egyébként nem az éhség az egyetlen érzés, amelynek hatására emelkedik a grelin-szint; a társadalmi pozíció iránti aggodalom ugyanilyen hatású. Ha például, egy egeret összezárnak egy idősebb, erőszakos fajtárssal - vagyis egy főnöktípussal -, akkor az előbbi állat grelin-szintje megemelkedik, és hetekig magas is marad.

A magas grelin-szint magyarázhatja, miért esznek egyesek túl sokat, ha nagy rajtuk a nyomás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×