eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az idén hűvösebb lesz, mint 2007-ben - hála a "Kislánynak"

Alacsonyabb lesz az idén a globális átlaghőmérséklet, mint tavaly, a La Niña ugyanis hűti a Csendes-óceánt, és ez a hatás valószínűleg nyáron is tart még - állítják a Meteorológiai Világszervezet szakértői.

A La Niña és az El Niño is nagyskálájú óceáni-légköri természeti jelenség, s bár mindkettő a Csendes-óceán térségében "működik", hatásuk érezhető világszerte. A La Niña jelentősen csökkenti a Csendes-óceán középső és keleti részén a víz hőmérsékletét; általában 12 hónapig tart, és bár hatalmas esőzéseket és viharokat hoz az óceán nyugati részén, kevesebb kárt okoz, mint az El Nino.

Az El Niño (a "Kisfiú") hatására melegszik, a La Niñáéra ("Kislány") pedig hűl a Föld. Az idén igen erős a La Niña, ennek következtében hatalmas esők öntözik Ausztráliát, és soha nem látott hideget hozott a tél Kína egyes területein.

A La Niña hatása várhatóan nyáron is tart még, s ennek következtében néhány tizedfokkal csökken a globális átlaghőmérséklet - hangsúlyozta Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára. Ez pedig azt jelenti, hogy nem emelkedett a globális hőmérséklet 1998 óta, amikor az El Niño felmelegítette a Földet.

A tudósok egy - kisebbségben lévő - része éppen emiatt állítja azt, hogy a globális felmelegedés elérte a csúcspontot, és a Föld sokkal rugalmasabban reagál az üvegházhatásra, mint azt feltételezzük.

Jarraud szerint azonban nem erről van szó, bár az 1998-ban mért globális hőmérséklet már eleve magasabb volt, mint az évszázados átlag. "Ha klímaváltozásról beszélünk, akkor nem vehetjük figyelembe egy adott év hőmérsékletét, hanem egy hosszabb időszakban megfigyelhető trendet kell alapul vennünk. A trend pedig a hőmérséklet növekedése irányába mutat" - figyelmeztetett.

Szakértők arra számítanak, hogy öt éven belül - valószínűleg az El Niño hatására - ismét rekordmeleg várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×