Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véletlen gyógyszer-túladagolás miatt kerül kórházba a legtöbb kisgyerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A sürgősségi ellátás leggyakoribb oka az 1-4 éves korú gyerekek esetében továbbra is a véletlen gyógyszer-túladagolás - óvott Daniel Budnitz, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa.

A Budnitz vezetésével két éven át végzett felmérés eredményét a The Journal of Pediatrics márciusi száma közölte. A tanulmány megállapítja, hogy a csecsemőknél az ártalmas gyógyszerhatás a harmadik leggyakoribb nem halálos sérülés, az 1-4 éves korcsoportban pedig a hatodik olyan, ami miatt a kicsik sürgősségi osztályokra kerülnek.

63 amerikai kórház adatait elemezve Budnitz és kollégái kiszámították, hogy 158.520, tizennyolc évesnél fiatalabb páciens került a sürgősségi osztályokra előírt, vagy orvosi rendelés nélkül beszedett gyógyszerek, vitaminok, oltások, táplálék-kiegészítők és alternatív gyógymódok ártalmas hatásai miatt 2004 és 2005 során.

A gyerekek 89 százalékát ellátásuk után hazaengedték, a mérgezés nem vezetett halálhoz. Az 1 és 4 év közöttieknek azonban tízszer nagyobb eséllyel kellett a kórházban maradniuk további kezelésre, mint bármely más korcsoport tagjainak.

Az öt év alatti gyerekeknél ráadásul négyszer valószínűbb volt a káros gyógyszerhatás, mint az ennél idősebbeknél.

A gyerekeknek beadott gyógyszerek aktív hatóanyagának ellenőrzésére figyelmezteti a szülőket a vezető kutató. Fontos szempont a gyógyszerek "gyerekbiztos" csomagolása és tárolása is és az, hogy soha ne hagyjunk egyedül gyereket vitaminok, gyógyszerek közelében. Ugyancsak óv a szakember attól, hogy felnőtteknek szánt gyógyszereket adjanak megfázásra, vagy köhögésre két év alatti kicsiknek.