eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A csótányok sem élik túl - nézze meg, milyen lesz a Föld az ember nélkül!

Milyen lenne a Föld, ha az emberi élet megszűnne? Meddig maradnának fenn a civilizáció emlékei? Mit tudhatna meg rólunk egy idegen faj, ha pusztulásunk után egy évszázaddal a Földre látogatna? A válasz megdöbbentő: szinte semmit.

Az emberiség pusztulása után egy évszázaddal a mai életnek nem maradna szinte semmi nyoma, az időjárás, a korrózió, a földrengések, a túlélő állatok, rovarok és baktériumok mindennel végeznének. Több maradna meg az ősi civilizációk emlékeiből, mint korunk épületeiből, könyveiből és elektronikus feljegyzéséből.

Az idelátogató idegen joggal hihetné, hogy az utolsó civilizáció a Földön az ősi Egyiptom volt - ez a következtetése annak a dokumentumfilmnek, amely azt mutatja be, milyen lesz a bolygó az ember nélkül.

S ez nem egyszerű jóslás, hanem tudományosan megalapozott feltételezés - hangsúlyozza a műsor egyik fő tanácsadója, Gordon Masterton skót mérnök.

"A fények az emberiség pusztulása után szinte azonnal elkezdenének kihunyni a bolygón. Legtovább a szélturbinák működnének, de néhány hét múlva az egész Föld mélységes sötétségbe burkolózna - olyan sötétségbe, amilyen nem volt azóta, hogy az első primitív emberek összegyűltek melegedni a tábortüzek köré" - vázolja fel a jövőt Masterton.

Benépesülnének a városok - állatokkal

Hat hónappal a katasztrófa után ismét elkezdenének benépesülni a városok - állatokkal, köztük egykori házi kedvenceinkkel. Húsz év múlva a farkasok és a medvék lennének az urak az utcán, miközben a fából épült házak kezdenének szétporladni, de a vasbeton épületek felett sem múlna el észrevétlenül az idő.

Negyven-ötven évvel később a korrózió, a növények elburjánzása és az időjárás viszontagságai következtében egymás után dőlnének össze a mai épületek.

Száz év múlva a mai autókból már csak egy rozsdakupac maradna, az üvegépületek ledőlnének, a kőházak szétporlanának, a váltakozó fagy és olvadás miatt az utakból kőtörmelék maradna, megnőne a talajvíz szintje, és elárasztaná a metrót, a csatornák beomlanának, s ha a villámok felgyújtanák a burjánzó növényzetet, egész "városok" égnének le.

Tévhit a patkányokról

Bár most azt hisszük, a pusztulást a csótányok és a patkányok sem élnék túl: ha nem lesz az épületekben fűtés, a csótányok elpusztulnak, az ember - és szemete - nélkül pedig a patkányok éhen vesznének, vagy áldozatul esnének a városokba költöző sólymoknak és héjáknak.

Egyedül a vadállatok járnának jól az ember pusztulásával: az afrikai elefántok létszáma száz éven belül elérné a gyarmatosítás ideje előtti tízmilliót. A háziállatok - marhák és birkák - viszont hamar kihalnának velünk együtt, mert nem lenne senki, aki megvédené őket a ragadozóktól.

Velünk pusztulnának történelmünk és kultúránk pótolhatatlan, archívumokban felhalmozott értékei is. A Holt-tengeri tekercsek például hiába éltek túl kétezer évet a sivatagi barlangban, miután "megmentették" és védett környezetbe helyezték, legföljebb száz évig maradnának épen.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×