eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Feltűnő és élvhajhász" - sokkolta a hercegnő a bulvársajtót

Felháborítja "feltűnősködő és élvhajhász" viselkedésével a japán bulvársajtót Maszakó hercegnő. A trónörökös felségének nagy a "bűne": az utóbbi időben többször is étteremben vacsorázott a barátaival.

A külvilágtól visszavonult és a hivatalos eseményektől rendszeresen távol maradó Maszakó hercegnőt az utóbbi időben népszerű mexikói, francia és kínai étteremben is látták. Pazar - és közpénzből finanszírozott - lakomáival rendszeresen foglalkozik a bulvársajtó, s a riporterek nem felejtik el megemlíteni, hogy a gazdaság bajban van, s egyre több japán - köztük maga Akihito császár is - egyre jobban aggódik a gazdagok és a szegények közötti növekvő különbség miatt.

A most 44 éves Maszakó ígéretes diplomatakarrierjét adta fel, amikor 1993-ban hozzáment a trónörököshöz. Az utóbbi négy évben azonban elhanyagolja udvari kötelezettségeit egészségi okokra hivatkozva - a meg nem erősített hírek szerint depresszióval küszködik.

Az öttagú császári udvartartás - amely az uralkodóból és feleségéből, valamint a trónörökös családjából áll - költségeit az államkincstár állja; ellátásuk évente 324 millió jenbe (537 millió forintba) kerül az adófizetőknek.

Bár Maszakó hercegnő "bűne" az európaiak szemében nevetséges semmiségnek tűnhet, a japán császári család a 2. világháború óta igen egyszerűen igyekezett élni.

Maszakó sógornője, Szajakó hercegnő például férjhez meneteléig dobozban vitte magával minden nap az ebédjét a munkahelyére, a madártani intézetbe. Most pedig rendszeresen lefényképezik, amint a többi japán háziasszonyhoz hasonlóan akciós és leárazott termékeket vásárol.

Sokan azt is Maszakó szemére vetik, hogy kislányát, a hatéves Aikót bébiszitterre hagyja, amíg ő "dorbézol". Japánban nagyon kevés a bébiszitter, a kisgyermekes anyák így kénytelenek otthon maradni, és csak a férfiak járhatnak el szórakozni.

Az udvar sem védi meg

Pedig Maszakónak eddig sem volt könnyű dolga: házassága első percétől erős nyomás nehezedett rá annak érdekében, hogy fiút szüljön, Japánban ugyanis női ágon nem örökölhető a trón, a császári családban pedig évtizedekig nem született fiúgyermek.

A hercegnő 1999-ben elvetélt, 2001-ben pedig kislánynak adott életet. Két évvel később depressziós lett, és a jelek szerint feladta a reményt, hogy örököst hozhat a világra. Emiatt azzal vádolta meg a sajtó, hogy makacs és önfejű, aki nem hajlandó áldozatot hozni a család érdekében.

Kivételesen az udvar sem sietett a hercegnő védelmére, és nem hajlandó kommentálni a Maszakó "bűnös fényűzéséről" szóló cikkeket, s ezzel táplálja a pletykákat.

A népszerű tokiói éttermek azonban örülnek a hercegnő "kicsapongásainak". Amikor Maszakó augusztusban a La Colina nevű étteremben tízezer jent (16600 forintot) fizetett ki - ital nélkül - a vacsorájáért, a tulajdonos, Hoszokava Sinicsiró boldogan nyilatkozta a lapoknak, hogy a hercegnő kimondottan jó étvággyal evett, és élénken érdeklődött a mexikói konyha és kultúra iránt.

"Maszakó hercegnő egészségesnek tűnt, de nem olyan könnyű megmondani, valóban felépült-e. El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet a trónörökös feleségének lenni" - tette hozzá megértően Hoszokava.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×