eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Chili, naftalin és autóillatosító - hogyan védekezzünk a betolakodók ellen

India északi részében, Asszám államban az állatvilág szakértői a vadon élő elefántok invázió ellen keresnek hatásos eszközöket. Falvak, művelt területek megóvására erős növényi rostokból font kerítéseket állítanak fel, amelyeket átitatnak gépkocsi-olajjal és a naga jolokia nevű chilifajta olajával.

Ez a világ legerősebb paprikája, és mint ilyen, bekerült a Rekordok Könyvébe. Erőssége a Scoville-skálán meghaladja az ezer egységet. Kísérleteznek rúdra tűzött, szárított paprikával átitatott szalmabálák égetésével is.

Csak Asszám államban körülbelül 5 ezer elefánt él szabadon, és 1996-tól 2000-ig 280 ezer hektár élőhelyükként szolgáló erdő tűnt el. Az állatok emiatt özönlenek a falvak és a művelt területek felé, ahol sok balesetet okoznak.

Világszinten, különösen Délen növekszik az ember-állat konfliktusok száma. Fő okai között szerepel a népesség szaporodása, amelynek következménye az állatok természetes élőhelyeinek fogyása.

Tanzániában a 90-es években 40 esetben támadtak meg oroszlánok embereket, ma 100-nál több esetben, és ezek 70 százaléka halálos kimenetelű. Indiában a tigristámadások szaporodtak, évente átlag száz ember halálát okozzák - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A szakemberek állandóan keresik a védekezéseknek olyan módjait, amelyek távol tartják, de nem pusztítják el az állatokat. Az észak-olaszországi Trentino tartományban például árammal "dúsított" kerítésekkel ijesztik el a méhészetektől a medvéket.

Ismert, hogy az autóillatosító távol tartja a nyesteket az autóktól, hogy a vaddisznó utálja a naftalinszagot és a szarvasfélék az egyes rossz szagú növényvédő szereket. Az állatkertből összegyűjtött tigrisürülék pedig egyenesen ördögűzőként hat a rókákra.

A tudományos alapú igazi kísérletezés azonban még nem kezdődött el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×