Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Adjon az állam ingyen kokaint a függőknek!\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit kormány kábítószerügyi tanácsadó testülete azt javasolja, hogy nővérek is adhassanak kokaint a nagyon erős függőknek. Az elképzelés élénk ellenállást váltott ki.

A javaslat szerint a kábítószerfüggők ingyen kapnák meg a kokaint, amelyet egy orvos vagy egy nővér jelenlétében szippantanának fel. Jelenleg mindössze három brit orvos rendelkezik azzal a felhatalmazással, hogy kokaint adjon azoknak a függőknek, akiknél semmilyen leszoktatási módszer nem használt.

A terv kidolgozói azzal érvelnek, hogy a program - hasonlóan a heroinfüggők kezeléséhez - csökkentené a bűnözést.

Jelenleg körülbelül 10 ezer embert kezelnek kokainhasználat miatt az Egyesült Királyságban, de nem mindegyikük számít függőnek, így nem kaphatnának automatikusan "állami kábítószert".

A hivatalosan is a legveszélyesebb drogok tartozó kokain egyben az egyik legdrágább is, a szigetországban 50 font (mintegy 18 ezer forint) körül lehet grammját az utcán beszerezni.

Sokan éppen azért ellenzik a tanácsadó testület javaslatát, mert a kokaint a gazdagok, a menedzserek, bankárok, üzletemberek kábítószerének tartják.

Õrültségnek tartják

Többen azzal állítják szembe a tervet, hogy sok brit polgár nem juthat hozzá több - a kokainnál jóval olcsóbb - gyógyszerhez, például az Alzheimer-kór enyhe tüneteiben szenvedők a naponta 2,5 fontba (900 forint) kerülő készítményükhöz.

Az adófizetők szövetségének főtitkára úgy fogalmazott: "Az adófizetőket mindenképpen kirabolják a kábítószer-használók, vagy ellopják a pénztárcájukat vagy az adószedőkön keresztül".

"Az egészségbiztosítónak nem kellene kokaint biztosítania a mi pénzünkön, különösen, amikor több ezer törvénytisztelő polgár nem juthat hozzá az életmentő kezeléshez. Meg kell állítani ezt az őrültséget" - tette hozzá Matthew Elliott.

A belügyminisztérium szóvivője közölte: nem készülnek arra, hogy a nővérek és gyógyszerészek számára is lehetővé tegyék, hogy kokaint adjanak a drogfüggőknek.