Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb gyógyszerről derült ki, hogy hatástalan

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kutatók szerint hosszú távon nem hatásos az a gyógyszer, amelyet hiperaktív gyermekek ezreinek írnak fel az orvosok. Amerikai kutatók szerint a készítmények több éves szedés után a növekedést is gátolhatják.

A hiperaktív gyermekeknek általában koncentrációs problémáik vannak. A betegség csak öt-hat éves korban diagnosztizálható, de a viselkedési zavar összetettsége miatt gyakran nem is állapítható meg pontosan.

Ezek a gyermekek általában megállás nélkül futkároznak, képtelenek egy helyben ülni, és alvás közben is sokat mozognak. Gyorsan és sokszor váltanak át az egyik cselekvésből a másikba. Ezek a gyermekek sokkal több kontrollt igényelnek, mint a hasonló korúak, és gyakran előfordul náluk, hogy nem képesek befejezni, amit elkezdtek.

A hiperaktív gyermekeknek általában Ritalint írnak fel az orvosok. A kutatók azonban most kimutatták, hogy bár rövid távon megoldja a gyermekek koncentrációs zavarait és viselkedési problémáit, hosszú távon már nem jelentkeznek a készítmény előnyei.

Cukorbetegséget is okozhat

Egy egyesült államokbeli kutatóintézet csaknem 600 gyermek adatait tekintették át 1990 óta. Kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik a hiperaktivitás elleni készítményeket szedték, sem magasságuk, sem a súlyuk tekintetében nem gyarapodtak annyira, mint társaik.

Ugyanakkor azoknál, akik legalább három évig szedték a készítményt, már az előnyeik sem jelentkeztek. A kutatás azt is kimutatta, hogy a gyógyszer szedése súlyproblémákat okoz, emellett cukorbetegséget is kiválthat és az agyi képességeket is csökkenti.

A szer ugyanakkor egyre "kedveltebb" világszerte. A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában tavaly több mint 55 ezer gyermeknek írták fel, a társadalombiztosító pedig csaknem 28 millió fontot, azaz több mint 100 milliárd forintot költött ezek támogatására.