eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi hizlal? Ha zsíros ételt, vagy ha sokat eszünk?

Figyelmeztető címkéket ragasztatna a hizlaló élelmiszerekre egy fideszes országgyűlési képviselő. Koszorús László az InfoRádiónak elmondta: a chipsek, a csokoládék és a magas cukortartalmú üdítőitalok bizonyítottan hizlalnak, amire fel kell hívni a fogyasztók figyelmét.

A magyar férfiak 62 százaléka túlsúlyos, a gyermekeknek pedig majdnem az egyharmada - mondta a politikus, aki szerint az étkezés mellett azzal is foglalkozni kell, hogy kapnak-e megfelelő sportolási lehetőséget a fiatalok.

Elmondta azt is, hogy nem büntetni akarja a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek gyártóit, csupán a tájékozódást akarja segíteni a címkékkel.

Nincs egészségtelen élelmiszer

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint azonban nem létezik egészségtelen élelmiszer, a baj az emberek táplálkozási szokásaival van. Egyetlen ennivaló sem vezet elhízáshoz, ha mértékletesen fogyasztanak belőle - közölte Antal Emese.

Õ azért nem címkézné fel az energiadús termékeket, mert álláspontja szerint minden hizlal, amiből többet eszünk a kelleténél. Ráadásul nem ugyanannyi energia bevitelére van szüksége egy gyermeknek és egy bányásznak.

Antal Emese hangsúlyozta: a lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozáson van. A négy fő alapélelmiszerből, azaz a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekből, tejből és tejtermékekből, zöldségekből és gyümölcsökből és húsból, húskészítményekből minden nap kell fogyasztani valamennyit.

Nem csak Magyarországon téma

A címkézés azonban nem csak Magyarországon van napirenden. Az egészséges élet fontosságát hangsúlyozó szervezetek Nyugat-Európában ismét felemelték a szavukat a mesterséges ízesítők, tartósítószerek és színezőanyagok ellen. Azt követelik, hogy minden egyes összetevőt tüntessenek fel az üdítők és más élelmiszerek címkéjén.

Azt hangsúlyozzák, hogy számos mellékhatása van azoknak az élelmiszeradalékoknak, amelyek E-vel kezdődő kódot kaptak. Például allergiás tüneteket vagy bőrirritációt válthatnak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×