eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

"Nem az a baj, hogy megöl, hanem a bűze"

A tizenévesek szerint a cigarettával nem az az igazi baj, hogy halálos betegségeket okoz, hanem az, hogy büdös és költséges - ez derült ki egy 3.000 középiskolás megkérdezésével zajlott gödöllői vizsgálaton. A felmérés rámutatott, hogy a nemdohányzó családok gyermekei is rászoknak a cigarettára, ha kortársaik vagy idősebb testvérük már dohányzik.

A programok közül kizárólag a megelőzés működik, a leszoktatás a kamaszok körében reménytelen.

Mucsi István gödöllői tüdőgyógyász az InfoRádióban elmondta: 10 és 18 év közötti fiatalokat kérdeztek a dohányzásról.

Az eredmények szerint aki nem gyújt rá, az elsősorban azért nem teszi ezt, mert a cigitől büdös lesz, és egy dohányos csókja is büdös.

A másik fontos szempont a fiatalok számára a pénz. Amikor az osztályfőnöki órákon kiszámolták velük, hogy napi egy doboznyi cigaretta elszívása éves szinten 200 ezer forintos kiadást jelent, a fiatalok megdöbbentek.

Az egészségügyi szempontok csak a harmadik helyen szerepeltek. Azaz a fiatalok elsősorban nem amiatt nem akarnak rászokni a dohánytermékekre, mert azok tüdőrákot vagy infarktust okozhatnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szülők dohányzási szokása nincs különösebb hatással a fiatalokéra. De négyszer olyan gyakran kezdtek cigarettázni azok a fiatalok, akiknek a nagyobbik testvére már cigarettázott. Akiknek pedig a barátai dohányoztak, azok ötször nagyobb eséllyel szoktak rá a cigire.

Mucsi István elmondta, hogy jelenleg nem ismernek hatékony programot a tizenéves dohányosok leszoktatására.

A hangsúlyt ezért a megelőzésre kell fektetni, azon belül is a hátrányok hangsúlyozására.

Ezért elmondják a fiataloknak, hogy a cigarettázás függőséget okoz, költséges, a dohányosok tanulási teljesítménye csökken, a biztosítók magasabb díjat kérnek majd tőlük, ha életbiztosítást kötnek, a dohányos férfiak pedig a szerelmi életükben sem tudnak majd megfelelően teljesíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×