INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Itt az éttermi fekete lista!

Infostart / InfoRádió
Nyilvánosságra hozhatják a rosszminőségű termékek gyártóinak vagy az ételmérgezést okozó éttermeknek a nevét és címét - foglalt állást az adatvédelmi biztos. Péterfalvi Attila állásfoglalása szerint korrekt vizsgálat után a szabálysértők megnevezéséért senkit sem lehet elmarasztalni. Az ÁNTSZ honlapján augusztus 1-től olvasható a "fekete lista".

Eddig csak legfeljebb 100 ezer forintos bírságra számíthatott az étterem, kifőzde, vagy közétkeztető, amelynek ételétől megbetegedtek a fogyasztók.

Augusztus elsejétől változik a helyzet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat ugyanis nyilvánosságra hozza az előírásokat megszegő cégek nevét, címét, a megbetegedettek számát, és azt is, hogy mi okozta a fertőzést. A lista nem visszamenőleges érvényű, vagyis csak az augusztus elseje után megbüntetett cégek kerülnek fel.

A feketelistán egy évig szerepel a vállalkozás - ha azonban újabb szabálytalanságot követ el, akkor tovább lesz fönn az ÁNTSZ honlapján. A fogyasztóvédők által elmarasztalt cégeket eddig hiába szerette volna megismerni a közvélemény.

Eddig féltek a hatóságok

A hatóságok ugyanis nem szívesen hozták nyilvánosságra a neveket, mert attól tartottak, hogy például a tőkeerős vállalkozások, milliós pereket kezdenek ellenük - amire nekik nem lett volna fedezetük. A helyzeten az adatvédelmi biztos állásfoglalása változtatott.

Péterfalvi Attila az InfoRádiónak elmondta: júliusban tette közzé azt a dokumentumot, amely szerint a jelenlegi törvények alapján is minden adott a szabálytalankodó vállalkozások megnevezésére.

Az ombudsman arra kérte az illetékes minisztériumokat, hogy egyértelműbb szabályozást dolgozzanak ki. Péterfalvi Attila leszögezte, hogy az új törvény megalkotásáig is nyilvánosságra kell és lehet hozni a vétkesek nevét, mert ezt kívánja a fogyasztók érdeke is.

Az ÁNTSZ szóvivője hangsúlyozta, csak az augusztus elseje után talált visszásságokat közlik honlapjukon. Ritoók Emese az InfoRádiónak elmondta, évente 2-3 ezer ilyen esetre derül fény.

Kapcsolódó hang

Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke
 


Ritoók Emese
 


Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
 


A címlapról ajánljuk