Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több gyerek alszik el az iskolában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokban egyre több a kialvatlan gyerek: 28 százalékuk legalább hetente egyszer elalszik az órán, 22 százalék elszundít a házi feladat írása közben, 14 százalékuk pedig elkésik az iskolából, mert nem bír felkelni reggel időben. Szakértők az éjszakai életmódot, a televíziót és a számítógépet okolják.

Az amerikai Országos Alvás Alapítvány felmérése szerint a 11 évesek átlagosan 8,4 órát alszanak hét közben, a 17 éveseknek azonban már csak 6,9 óra jut egy átlagos iskolai napon. Az iskolás korúaknak, még a tizenéveseknek is, napi 9 óra alvásra volna szükségük.

A szakemberek szerint nem véletlen egybeesés, hogy szinte minden amerikai kamasz szobájában van valamilyen elektronikus berendezés, például tévé, számítógép, zenegép, vagy legalább egy telefon.

Jodi Mindell, a Philadelphiai Gyermekkórház Alvásközpontjának vezetője szerint azok a gyerekek, akiknek négy, vagy annál is több ilyen eszköz van a szobájában, kétszer olyan gyakran alszanak el az iskolában, mint az átlag.

A megkérdezett gyerekek 30 százaléka mondta azt, hogy túl fáradt a sportoláshoz.

Töb tanulmány szerint a kevesebb alvással megnő az éhségérzetért felelős hormon szintje is, így akkor is éhes az ember, ha a szervezetének nincs szüksége táplálékra.

Ezek után nem meglepő, hogy a szakemberek arra figyelmeztetnek: a kialvatlanság nem csupán fáradtsággal jár.

A krónikus alváshiánnyal megnő az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a különböző fertőzések esélye is.

Az alvás mennyisége persze kihat az iskolai teljesítményre is: azoknak a gyerekeknek, akik eleget alszanak, a négyötöde szerez jó jegyeket az iskolában. A keveset alvóknál sokkal nagyobb az esély a rosszabb átlagra.