INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Vége a dohányzásnak a pubokban

Infostart

Már Skóciában sem szabad cigarettára gyújtani a bárokban, pubokban és éttermekben. A whisky mellett elszívott szivarnak is befellegzett. Nagy-Britanniában ugyanis elsőként a skótoknál lépett életbe szombatról vasárnapra virradóra a dohányzási tilalom. A BBC felmérése szerint a dohányzók ötöde bojkottra készül.

A tilalom támogatói az egészség irányába tett pozitív, bátor lépésként, a jogszabály kritikusai az emberi jogok megsértéseként és súlyosan gazdaság-ellenes intézkedésként értékelik a dohányzási tilalmat.

Az egyik skót kereskedelmi szövetség attól tart: mintegy 140 pub bezárásához, és 2500 munkahely elvesztéséhez vezethet a tilalom.

Az idei évben egyébként már több mint 300 skóciai vállalkozás kért engedélyt sörkert, vagy fedett terasz építésére, hogy dohányzó vendégeiket a tilalom bevezetése után is meg tudják tartani.

A BBC egyik rádióállomása számára készült felmérése szerint a skóciai dohányosok 21 százaléka, főleg a fiatalok a most életbe lépett törvény bojkottjára készül. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás azonban azt találta: a nemdohányzók 37 százaléka gondolja úgy, hogy gyakrabban jár majd pubokba és éttermekbe a tilalom bevezetése után.

A tilalmat megszegőket 50 fontos, vagyis több mint 18 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethetik. Az intézményi büntetés 200 font, vagyis 74 ezer forint a törvény be nem tartatásáért. Aki nem hajlandó fizetni, az a bíróság előtt végezheti, akár 2500 fontos, vagyis közel 1 millió forintos büntetésssel.

A tilalom hatását nagy figyelemmel kísérik nemcsak Skóciában, hanem Angliában, Walesben és Észak-Írországban is, ahol már szintén a dohányosok kitiltása mellett döntöttek. Angliában azonban csak 2007 nyarán, Észak-Írországban jövő év áprilisában lép életbe a tilalom. Walesben még nem is döntöttek a pontos dátumról.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018