eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Forgalomkorlátozás Budapesten, a Szent István körúton 2018. június 25-én. Vízvezeték-felújítás miatt a Szemere utca és a Nyugati téri felüljáró közötti szakaszon a belső sávot lezárták, a forgalom csak egy sávon haladhat Nyugati tér felé. Június 27-től várhatóan augusztus végéig a Szemere utca és a Bihari János utca közötti útpályát teljes szélességében lezárják. Közlekedni a villamosvágányon lehet majd jelzőlámpás szabályozás mellett. A Jászai Mari tér és a Szemere utca között ideiglenes buszsávot alakítanak ki.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bevetik a pofátlanító szuperfegyvert a buszsávban kóricálók ellen

Röpködhetnek a 150 ezer forintos büntetések, ha folytatódik a BRFK és a BKK közös budapesti közlekedésrendészeti akciója.

Bosszantóan sok autós használja Budapesten a buszsávokat jogosulatlanul, ezért a Budapesti Közlekedési Központ kezdeményezésére együttműködés jött létre a BKK és a BRFK között.

A fővárosi utakon jelenleg is zajlik egy négynapos akció, de a jövőben a rendőrség akár civil autók bevonásával is fellép a szabálytalankodók ellen. A tét nem kicsi, a helyszíni bírság akár 150 ezer forint is lehet.

"A legjellemzőbb probléma, hogy

  • balesetveszélyes helyzetet idéznek elő azzal, hogy ott várakoznak, ezáltal
  • indokolatlan sávváltásra kényszerítik a buszsávban jogosan közlekedőket,
  • beavatkoznak a forgalom dinamikájába, tehát a többi forgalmi sávban is torlódást okoznak, és
  • frusztrálják a többi forgalmi sávban haladni kívánókat"

- sorolta az InfoRádió érdeklődésére Balogh Ádám, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

Aki pedig csak simán jogosulatlanul halad a buszsávban, az annak végeztével vissza akar sorolni a sávjába, ami szintén fennakadást okoz - mondta még.

Ezek a cselekmények szabálysértésnek minősülnek, de akár szabálysértési feljelentést is lehet tenni az elkövetővel szemben.

A büntetési tételek:

  • 10 ezer forint: helyszíni bírság esetén, amennyiben megáll valaki a buszsávban
  • 20 ezer forint: szabálysértési eljárás esetén, amennyiben megáll valaki a buszsávban
  • 50-150 ezer forint: buszsávban haladás esetén.

Az elmúlt napok akciójában 81 főt helyszíni bírsággal sújtottak és 7 emberrel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

A sebességtúllépés a baleseti okok között szerepel "főszereplőként", illetve az elsőbbségadási kötelezettség vagy a követési távolság be nem tartása, és még a kanyarodási szabályok sem ismertek minden autózó előtt.

Balogh Ádám még arra is felhívta a figyelmet, hogy az utcán maszk nélkül kéregetés - autósoktól - szintén szabálysértésnek minősül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×