eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

250 embert csapott be a csaló

Az Esztergomi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő nővel szemben, aki 248 sértettet csapott be, és tőlük közel hetven millió forintot csalt ki.

A vádlott munkahellyel, rendszeres jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkezett, ezért elhatározta, hogy csalások útján fog pénzt szerezni. Ennek megvalósítása érdekében 2017. január és 2017. október között kétféle módszerrel verte át a telefonon felhívott, az ország különböző területén élő sértetteket - közölte az ügyészség.

Az elkövető az esetek egy részében valótlanul azt állította, hogy a cége a sértettek ügyvezetése alatt álló gazdasági társaságokat reklámozza az interneten, melyre korábban már szóban vagy telefonon kötöttek szerződést, ezért a hirdetés díjának megfizetésére szólította fel őket. A valóságban azonban az elkövető által megkeresett egyik cég sem kötött szerződést a vádlottal. A nő határozott fellépésének következtében a megtévesztett sértettek a megadott bankszámlára átutalták a pénzt.

Az elkövető olyan módszerrel is csalt ki pénzt, hogy ügyvédnek, közjegyzőnek, gazdasági vezetőnek, minisztériumi dolgozónak adta ki magát, álnéven mutatkozott be, majd közölte, hogy a minisztérium nagy összegű kártérítést ítélt meg a sértett ügyvezetése alatt lévő gazdasági tárasaságnak, melynek utalásához „kártérítési fedezet” címén meghatározott pénzösszeget kért. A vádlott jellemzően olyan magas összegű, több millió forintos kártérítést helyezett kilátásba, ami elegendő volt ahhoz, hogy a sértetteket a pénz reményében rábírja a fizetésre.

A vádlott a csalások elkövetése révén összesen 68 millió forinttal gazdagodott. A nő a pénzt az utalásokat követően azonnal felvette, azt magára, nagy értékű gépjárművek bérlésére és nyaralásra költötte.

Az elkövető a bűncselekményeket a testvérével követte el, aki azonban az eljárás során megszökött, így őt ebben az ügyben nem lehetett felelősségre vonni, vele szemben az eljárást a rendőrség elkülönítette.

A vádlott cselekménye a halmazati szabályokra figyelemmel két évtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, ezért a járási ügyészség börtönbüntetés kiszabását, vagyonelkobzás alkalmazását, illetve azt is indítványozta, hogy térítse meg a sértettek kárát.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×