eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2018. március 14-én.
Nyitókép: Varga György

Hőségre és heves viharokra figyelmeztetnek

A várható heves zivatarok miatt csaknem az egész országra, több megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést keddre. Emellett több megyében a hőségre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. Az Időkép előrejelzésében szerdára teszi a lehűlés kezdetét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő esti veszélyjelzésében azt írta: éjszaka az ország keleti, északkeleti felén-harmadán, esetleg az északi határ mentén alakulhat ki egy-egy zivatar.

Kedden várhatóan a nap második felében alakulhatnak ki, illetve sodródhatnak be zivatarok főként az ország északi, majd az északnyugati, nyugati megyéibe.

Ezek között már nagyobb eséllyel lehetnek heves zivatarok,

amelyekhez kapcsolódva (inkább az esti, éjszakai órákban) 90-100 kilométer/órás szélrohamok, nagyobb méretű jég és (20-30 milliméternél is több esővel) felhőszakadás társulhat. Kedd éjszaka a zivatartevékenység átterjedhet az ország más részeire is - tették hozzá.

Heves zivatarok veszélye miatt Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt szintén elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyére a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 15-22, a legmagasabb hőmérséklet 28-34 fok között várható.

Előrejelzés

Szerdán is többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, hevesebb viharok ismét előfordulhatnak. Délután 25-31 fokra van kilátás. Időnként megélénkül a déli-délnyugati szél. Estefelé északnyugat felől egy hidegfront érkezik, így nyugaton-északnyugaton feltámad az északnyugatira forduló szél.

Csütörtökön is többfelé szükség lesz az esernyőkre, lokális záporok, zivatarok ezen a napon is kialakulhatnak, néhol felhőszakadás is lehet. Élénk, erős lesz az északias szél. 21 és 26 fok között alakul a maximum-hőmérséklet.

Pénteken és szombaton is előfordulhatnak elszórtan lokális jellegű záporok, zivatarok. Élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Pénteken 22-27, szombaton 25-30 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×