INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hatalmas stresszt okoz, ha nem vagyunk elérhetőek mobiltelefonon

Infostart / InfoRádió
Nomofóbia - ez a neve annak az új stresszforrásnak, amelyben egyre többen szenvednek.

A 21. századi ember egyik legnagyobb félelmét immár az jelenti, ha nem érhető el mobiltelefonon. Már egy kifejezést is alkottak ennek a meghatározására, ez a nomofóbia.

Egy kutatás szerint Nagy-Britanniában 13 millión szenvednek a nomofóbiában, vagyis rettegnek attól: ha mobiltelefonjuk éppen nem üzemel, nincs térerő, nem áll rendelkezésre a szükséges pénz, vagy nem találják a készüléket, ha az éppen csörög.

Sokaknak nagyon fontos, hogy bármelyik pillanatban kapcsolatba léphessenek családtagjaikkal vagy ismerőseikkel, így a megkérdezettek nagy része egy percre sem kapcsolja ki a telefonját.

Egy felmérés szerint a mobilt használók 53 százalékánál okoz idegességet, ha valamilyen okból nem elérhetőek. A férfiak esetében magasabb a nomofóbia aránya, 58 százálékos, míg a nőknél 48 százalék.

A kutatást végző cég munkatársai azt tanácsolták, hogy a nomofóbia elkerülése érdekében tartsuk biztonságos helyen a készüléket, nehogy az elvesszen, hordjunk magunkkal töltőt, ha a telefon lemerülne, és mindig töltsük fel elegendő pénzzel a telefonkreditünket.

Emellett érdemes adni a családtagoknak és az ismerősnek egy alternatív telefonszámot, amin elérhetőek vagyunk, ha a mobillal valamilyen gond történik.

A címlapról ajánljuk