eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Zenészek, akik megváltoztatták a világot

Az amerikai rockzenész, Eric Clapton meghívást kapott Észak-Koreába. Egyelőre nem döntötte el, hogy elfogadja-e az ajánlatot, ha azonban eleget tesz neki, ő lesz az első nyugati rocksztár, aki az ázsiai kommunista ország közönsége előtt játszik.

Eric Clapton lehet az első nyugati sztár, aki koncertet ad Észak-Koreában, de nem ő az első, aki megpróbálja ledönteni a nyugati és a kommunista országok közötti kulturális falakat.

A Rasputin a Szovjetunióban

Első ízben a Boney M lépett a vasfüggöny mögé, az együttes 1978-ban adott koncertet Moszkvában. A diszkócsapat a '70-es években bejárta Európát, és ellátogatott az akkori Szovjetunió fővárosába is, ahol nem kevés rajongója volt. A Babylont, a Daddy Coolt és a Rasputint előadó ötfős zenekar több mint százezer ember előtt adott koncertet.

Az együttes a '80-as években kettévált, az egyik csapat azonban megtartotta a nevet, és azóta is járja a világot. Tavaly például Dél-Oszétiában léptek fel.

A Wham Kínában

A Wham együttes volt az első nyugati banda, amely Kínában adott koncertet, 1985-ban. Az ország akkoriban a legzártabb kommunista társadalom volt a világon, ezért hatalmas áttörésnek számított, hogy megnyitotta határát egy nemzetközi hírnevű popegyüttes előtt.

Az együttes menedzserétől mindez nem kis erőfeszítést igényelt: több kínai kormánytaggal is egyeztetnie kellett, és összesen 143 emberrel kellett együtt ebédelnie, sőt mindegyikükkel háromszor. A zenekar végül 15 ezer ember előtt lépett fel Pekingben.
Hasselhoff zenélt a berlini fal romjainál

David Hasselhoff a vasfüggöny lebontásakor, 1989 novemberében lépett fel Berlinben. Amikor a fal ledöntésekor örömünnepet jártak mind a keleti mind a nyugati oldalon, ő volt az a szerencsés sztár, aki koncertet adhatott a történelmi pillanatban.

A Baywatch és a Knight Rider sztárja ekkor énekelte el a Looking for Freedom című dalát, amely nem más, mint egy német dal angol változata. Az előadással elérte, hogy slágere hetekig vezette a sikerlistákat Németországban.


Egy walesi banda Kubában

A walesi rockzenekar, a Manic Street Preachers 2001-ben Kubában adott koncertet, ami azért is különleges, mert a kommunista ország akkori vezére, Fidel Castro még korábban dekadensnek nevezte a nyugati könnyűzenét, így nem is tűrte meg.

A Karl Marx Színházban ötezer kubai csodálhatta, fejenként 25 centért a koncertet, ami nagyjából 600 forintnak felel meg. Az együttes kinyilvánította, hogy támogatja az ország amerikanizálódás elleni küzdelmét.

Szíriában spanyol sztár

A tavalyi év szenzációja az volt, amikor Enrique Iglesias Szíriában állt a rajongók elé. Az arab állam és a nyugati hatalmak között meglévő diplomáciai ellentétek nem jelentettek akadályt a spanyol sztár számára, így 30 év után ismét egy nyugati híresség léphetett a csaknem 10 ezer néző elé.

A koncert bevételét jótékonysági célra fordították, a szervezők pedig kijelentették: remélik, hogy Iglesias kedvet csinált a többi világsztárnak is ahhoz, hogy ellátogassanak az arab országba.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×