eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kormányrendeletet a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről a Karmelita kolostorban 2020. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor levelet írt Kárpátaljára – erre készül a kormány az EU-tagság támogatása helyett

Stratégiai partneri viszony kialakítását szeretné kiharcolni a magyar kormány az Európai Unióban a "a jogilag bonyolult tagság helyett".

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök Zubánics Lászlónak, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, aki korábban Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban írt nyílt levelet a magyar kormányfőnek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

"Mindenekelőtt szeretném biztosítani arról, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy megvédje az ukrajnai magyar közösség jogait" - szögezte le levelében Orbán Viktor.

Kifejtette: meglátása szerint Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése jelenleg nem időszerű, mivel azt az Európai Bizottság nem tudta megfelelően előkészíteni az Európai Tanács decemberi ülésére. Ezért - folytatta a kormányfő - "azzal a javaslattal fogunk élni, hogy a jogilag bonyolult tagság helyett

az Európai Unió egy stratégiai partneri viszony kialakítását célozza meg Ukrajnával".

Biztosíthatom, hogy a jövőben is azon dolgozunk, hogy az ukrajnai magyar közösség egy békés, stabil és fejlődő országban élhessen - zárta levelét Orbán Viktor.

Előzőleg Bóka János EU-ügyi miniszter írt arról a Facebookon, hogy a magyar kormány nem fogja meggondolni magát az ukrán uniós tagság (nem) támogatása ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×