eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Gyártósor a Hell cégcsoport alumínium italdobozokat gyártó szikszói üzemében, az avatás napján, 2017. június 30-án. Az üzem az energiaitalt gyártó társaság tulajdonában lévő Quality Pack Zrt. 30 milliárd forintos beruházásában épült.
Nyitókép: Vajda János

Karácsony Zoltán: drágább a külföldi vendégmunkás, de sokszor muszáj alkalmazni

Egyszerűsített eljárással és az eddiginél rövidebb időre érkezhetnek a külföldi vendégmunkások Magyarországra egy novembertől életbe lépő jogszabály alapján. A vendégmunkások gőzerővel zajló toborzásáról Karácsony Zoltánt, a HR Portál főszerkesztőjét kérdezte az InfoRádió.

Elsősorban a Távol-Keletről érkeznek az új vendégmunkások. Az új sztárország a Fülöp-szigetek, de Indonéziából, Mongóliából, illetve például még Kirgizisztánból is érkeznek munkavállalók Magyarországra. A vendégmunkásokra most azért lehet igény, mert nagyon stresszes a magyar munkaerőpiac. Magyarországon 3,8 tized százalék a munkanélküliségi ráta, jönnek az új beruházások, kell az új munkaerő, amihez szükség van vendégmunkásokra is - mondta el az InfoRádiónak Karácsony Zoltán, a HR Portál főszerkesztője.

A munkaügyi szakértő szerint jelenleg elsősorban betanított munkára érkeznek a külföldi munkavállalók. Ennek az egyik oka az, hogy sokszor még gond van a külföldiek szakképzettségének a magyarországi elismerésével. A targoncás munkákhoz például jelenleg úgy érkeznek Magyarországra a külföldi munkások, hogy csak azután állhatnak munkába, miután letettek egy szükséges targoncás vizsgát.

A HR Portál főszerkesztője emellett arról is beszélt, hogy a vendégmunkások Magyarországra érkezésének

nem az az oka, hogy olcsóbban dolgoznak, mint a magyar munkavállalók, hanem az, hogy helyettük senki sem végezne el egy-egy adott munkát.

Egy külföldi vendégmunkás behozatala valójában többe kerül egy munkaadónak, mint egy magyarországi dolgozó alkalmazása. Olyan 30-50 százalék a különbség. Amiért még így is megéri a munkáltatóknak a külföldiek alkalmazása az az, hogy magyar munkaerő híján leállnának a gyártósorok, akkor nem tudnák kiszolgálni a megrendelőiket a cégek és óriási kötbéreket kellene fizetniük. Ezért kell tehát a munkaerő - tette hozzá Karácsony Zoltán, aki számszerűen nem tudta megerősíteni a Világgazdaságnak azt a kalkulációját amely szerint jelenleg nagyjából 2-300 ezer külföldi vendégmunkásra lehet szükség Magyarországon.

A HR szakember szerint a vendégmunkások behozatalára mára már komoly céges háttér jött létre. Van 25, olyan minősített kölcsönző cég, amely egyszerűsített módon toborozhat 15 tagországból és komoly infrastruktúra alakult ki a tolmácsolási, a szállásoltatási és a szállítási feladatok ellátására is. A megfelelő létszámot még így is nagyon nehezen tudják megtalálni.

Mostanában elsősorban olyan helyekről van nagyobb esély külföldi munkavállalókat szerezni, ahol a magyar bérszínvonal vonzó és megvan a megfelelő munkakultúra, munkatapasztalat. Ez most leginkább a

Távol-Keletről valósul meg

- hangsúlyozta Karácsony Zoltán.

Emellett kiemelte, nem tud arról, hogy a külföldről érkezett vendégmunkások megjelenése valamelyik magyar városban komolyabb feszültséget okozott volna az eltérő kulturális különbségek miatt. A szakember szerint, ha profi a betanítási, felvételi folyamat, akkor az ilyen jellegű nehézségeknek vagy konfliktusoknak a nagy része az kiküszöbölhető.

A HR-es szakmai lap vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ősztől jelentős változás lesz a külföldi vendégmunkások magyarországi alkalmazásában. Jelenleg még két évre kapható meg a külföldiek számára a munkavállalási és tartózkodási engedély, ami egy-egy évvel mindig meghosszabbítható volt. November 1-től azonban új vendégmunkás-törvény lép hatályba, ami alapján csak

maximum 3 évre érkezhetnek Magyarországra a vendégmunkások, nincs lehetőségük letelepülésre, családegyesítésre és 3 év után vissza kell térniük a hazájukba.

A toborzó cégeknek pedig gondoskodniuk kell arról, hogy elhagyják Magyarország területét és visszatérnek az anyaországukba - mondta el az InfoRádióban Karácsony Zoltán, a HR Portál főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×