eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója (b-j) mécsessel a kezükben a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a múzeumban tartott megemlékezésen 2023. augusztus 23.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

"Magyarországon nem szocializmus, hanem kommunizmus volt" - mondta Schmidt Mária egy megemlékezésen

A fasizmus, a nácizmus és a kommunizmus baloldali, szocialista ideológia", "kéz a kézben jártak és járnak, számíthattak és számítanak egymásra, egymásból építkeztek és építkeznek" - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: az utóbbi években "egyre nagyobb erővel kísérleteznek (...), hogy elválasszák egymástól a kommunista és a náci ideológiát, mintha ennek a két aljas világnézetnek semmi köze nem lenne egymáshoz, mintha külön sarjadtak volna, külön utakon jártak volna és különbözne a természetük".

Schmidt Mária kijelentette, hogy csakis az emlékezés és az emlékeztetés óv meg bennünket attól, hogy újra diktatúrák és diktátorok uralma alá kerüljünk.

"Ne törődjünk bele abba, hogy egyesek különbséget tesznek hóhér és hóhér között, ne engedjük, hogy akik csak az egyiktől szenvedtek, felmentést adjanak a kommunista hóhéroknak" - kérte a főigazgató.

Schmidt Mária azt mondta, hogy nyugaton Marxnak és Leninnek állítanak szobrot, ezzel pedig a nyugatiak "magukat akarják győztessé tenni, minket pedig vesztessé", valamint meg akarnak "fosztani bennünket a kommunizmus felett aratott diadaltól".

Ezzel azonban azt is ellehetetlenítik, hogy közös erkölcsi alapra épülő jövőben gondolkodhassunk velük - jegyezte meg.

A történész szólt arról is, hogy

egy "nyelvpolitikai trükkel" akarják a kommunizmus eszméjét tehermentesíteni, amikor átnevezik szocializmusnak.

Ezzel azt sugallják, hogy a kommunizmus egy jobb, igazságosabb világot akart, de csak a szocializmus valósult meg belőle, amely azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Érdekes, hogy a nácizmussal kapcsolatban ilyen nyelvpolitikai megkülönböztetés fel sem merül - mutatott rá Schmidt Mária.

"Nevezzük a dolgokat a nevükön: Magyarországon nem szocializmus, hanem kommunizmus volt", az áldozatok emléke pedig megköveteli a tiszta, világos beszédet és a megalkuvás nélküli fellépést a kommunizmus és a nácizmus ellen is - mondta a főigazgató.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját 2011 óta tartják - magyar-lengyel-litván kezdeményezésre - augusztus 23-án, arra emlékezve, hogy 1939-ben ezen a napon írták alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×