eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Egészséges dologban vagyunk az első ötben az EU-ban

Magyarországon 274 ásványvízkutat tartanak nyilván hivatalosan, a palackozóüzemek pedig évente mintegy 1200-1300 millió liternyi, hazai forrásból származó ásványvizet állítanak elő. Régebben inkább a szén-dioxiddal dúsított vizek voltak kelendőbbek, ma már a szénsavmentes ásványvíz a kedveltebb a magyarok körében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint itthon egy ember évente áltagosan több mint 130 liter ásványvizet iszik meg.

Nyáron sokkal többen vesznek palackozott ásványvizet, mint az év más időszakaiban. A magyar emberek szerencsések, hiszen hazánk ásványvíz-nagyhatalomnak számít, forgalmazásban az élen vagyunk az európai országok között. A hazai ásványvízforrások hivatalos adatbázisát kezelő Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint 274 elismert kút található Magyarországon. A legtöbb ásványvízkút Pest és Bács-Kiskun vármegyében van – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Néhány évtizeddel ezelőtt az ásványvízfogyasztás még luxusnak számított, ma már azonban a mindennapjaink része:

míg a nyolcvanas években az egy főre jutó fogyasztás évente 3 liter körül volt, napjainkban már meghaladja a 130 litert.

Ezzel az adattal Magyarország az uniós tagállamok közül az első öt között van. Országos szinten mintegy 1200-1300 millió liter ásványvíz kerül piacra évente.

Az egyre kedvezőbb keresleti statisztika a többi között annak a következménye, hogy már sokkal többen ismerik fel, milyen kedvező hatásai vannak az ásványvízfogyasztásnak. A természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse. Az ásványvíz eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes, természetes élelmiszer, az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

A NAK kiemeli, hogy az ásványvizek minőségét szigorú szabályok garantálják. A rendszeres, hivatalos ellenőrzések mellett a palackozó vállalatok saját kémiai és mikrobiológiai laboratóriumaiban folytatott folyamatos ellenőrzései is biztosítják a minőség állandóságát.

Közleményükben hozzáteszik, hogy a hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezenkívül palackozott forrásvíz, ivóvíz és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú italok kerülnek a boltok polcaira. Bár az import vizek is megjelennek a kínálatban, ezek aránya elhanyagolható, a vásárlók döntő többségben hazai eredetű palackozott ásványvizekkel találkozhatnak a boltokban.

Az elmúlt évtized közepéig inkább a szén-dioxiddal dúsított ásványvizek voltak népszerűek idehaza, manapság viszont már a szénsavmentes vizet fogyasztják többen:

2019-ben már ez a típus tette ki a teljes fogyasztás 57 százalékát.

A NAK azt írja: az egészségre gyakorolt hatás szempontjából teljesen mindegy, hogy szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk. A kiskereskedelemben a 0,5-1,5 literes kiszerelés a legnépszerűbb, míg a vendéglátásban a 0,25-0,5 literes. Bár a ballonos ásványvizeket háztartásokban is szívesen fogyasztják, főleg munkahelyen találkozhatunk velük. A ballonos kiszerelés az összes palackozás egy százalékát sem teszi ki. A hagyományos, nagy márkák az egész országban kaphatóak, míg a kevésbé ismert, új vizek inkább a palackozó vonzáskörzetében.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×