eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Fidesz-KDNP pártszövetség eredményvárójának helyszíne Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

Závecz Tibor: csak négy párt jutna be a parlamentbe

32 százalékos támogatottságot mértek május elején a Fidesz–KDNP-nek a teljes lakosság és 50%-ot a biztos szavazók körében. Nőtt azoknak az aránya, akik szerint jó irányban mennek a dolgok Magyarországon – derül ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az elmúlt két hónapban stabilizálódott a Fidesz táborának nagysága – mondta a Závecz Research legújabb pártpreferencia-felmérését ismertetve az ügyvezető igazgató.

Závecz Tibor felidézte: a kormányzópárt a 2022-es parlamenti választások után minden idők „csúcspontját” érte el, majd az infláció és a gazdasági nehézségek hatására, ahogy az lenni szokott, ez fogyatkozni kezdett. Támogatottságának mélypontja novemberben volt, de azóta stabilizálódott, és a teljes népességen belül csaknem minden harmadik (32 százalék) magyar támogatását élvezi.

A többi politikai erő táborának mérete csak minimálisan, egy-két százalékponttal módosult, de ezek a változások nem illeszkednek emelkedő vagy csökkenő trendekbe. Egyetlen kivétel a Demokratikus Koalíció, amelynél a legutóbbi három mérés alapján enyhén növekvő tendencia figyelhető meg, jelenleg 13 százalékon áll – folytatta Závecz Tibor.

A többiek hozzták a megszokott nagyságrendet: a Mi Hazánkat a választókorúak 6 százaléka, a Momentumot 5 százaléka támogatja. Őket követi a Jobbik 3 százalékkal, a MSZP és a Kétfarkú Kutya Párt 3-3 százalékkal, végül az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékkal.

A fentiekből következően egy most vasárnapi választásokon – amennyiben a Fidesz–KDNP-t egynek tekintjük – tulajdonképp négy párt kerülne a parlamentbe – értett egyet az ügyvezető igazgató. A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók körében 50 százalékon áll a Fidesz, 19 százalékon a DK, 7 százalékon a Mi Hazánk és 6 százalékon a Momentum.

Ami a közhangulatot illeti, a Závecz Research mérése szerint a tavalyi évben folyamatosan romlott, de az év végi mélypont óta ismét emelkedő pályára áll.

A mélypont idején tíz emberből heten nyilatkoztak úgy, hogy rossz irányba, ketten hogy jó irányba mennek a dolgok, a maradék egy pedig bizonytalan volt – fogalmazott leegyszerűsítve Závecz Tibor. Már ez az arány „hat-három-egy”-re változott, vagyis „a közhangulat összességében most sem optimista, de a mélypontról mindenképp elmozdult”.

Amennyire a Fidesz-tábor optimista közérzetéhez nem fér kétség, olyannyira igaz ennek ellenkezője az ellenzéki táborra, akik körében nagyon pesszimista érzetek vannak Magyarország jelenével és jövőjével kapcsolatban – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×