eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Helyzetjelentés a Balatonról: munkaerő nincs, áremelés van

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnökét kérdeztük a várhatói idei szezonról.

Az előrejelzések szerint a Balaton déli, de talán az északi partján is, az előző évihez hasonlón jó szezon várható, de ebben az időjárás is szerepet fog játszani – mondta a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke. Kertész Rezső hozzátette, természetesen erős a szezonális hatás: a fő időszak tendenciaszerűen július 8-10. és augusztus 20. között alakul évek óta, de sok helyen az elő- és utószezonban is várják a vendégeket.

Van törekvés a hosszabb nyitva tartásra a Balatonnál, de ez csak akkor lehetséges, ha vendég is van. Tapasztalataik szerint egyre többen töltik tavasszal, illetve az őszi hónapokban a hétvégéiket a balatoni, már téliesített nyaralóikban, így aztán a helyi boltok és kiszolgáló egységek is tovább tartanak nyitva.

Az érdekképviseleti vezető a balatoni kiskereskedelemben és vendéglátásban tapasztalható munkaerő-problémákat illetően emlékeztetett: a legtöbb ember stabil munkahelyet keres – törekedve az éves foglalkoztatásra –, nem pedig egy egy-két, legfeljebb négy hónapos elfoglaltságot. Ráadásul

a balatoni személyzet egy része a külföld mellett tette le a voksát,

és például maradt Ausztriában, ahol a téli síterepeket már a nyári és őszi időszakban is nyitva tartják, kiváló állást biztosítva – tette hozzá a szakértő.

Kertész Rezső elmondása alapján a balatoni munkaerőhelyzet június végééig mindig is problémás volt, de július-augusztusra nagyjából meg szokott oldódni. Szerinte a legfőbb gondot a jól felkészült, nagy munkabírású szakácsok és felszolgálók kisebb hiánya okozza.

A magas infláció okozta várható drágulásokkal kapcsolatban Kertész Rezső elsőként is arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balatonnak vannak frekventáltabb részei, mint például Balatonfüred, Siófok, Keszthely, Balatonlelle, ahol jellemzően magasabbak az árak, mint a tó más településein. Megjegyezte, az elmúlt évben is felröppent a hír, de korántsem volt mindenhol 2000 forint a lángos, hanem ennél lényegesen alacsonyabb áron kínálták, és ez így lesz az idén is.

Ugyanakkor vitathatatlan az is, hogy emelkedtek a nyersanyagárak és az üzemelési és bérköltségek, ezért hozzá kell nyúlni az árakhoz. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke úgy számol, átlagban

10-15 százalékos emelésnél nem lesz több,

mert szerinte a vendéglátósok és kereskedők inkább csökkentik az árrést, mintsem elengedjék a fogyasztóikat.

Kertész Rezső végül arra is felhívta a figyelmet, hogy már a fiatal- és középkorosztály szabadságolási szokásai nagyban megváltoztak, és a korábbi tíz nap, két hét helyett jellemzően hosszú hétvégékre érkeznek a Balatonhoz, ami meglehetősen zavaró, ugyanis hiába erősebb csütörtöktől vasárnapig a forgalom, a kiadásokat a hét első három-négy napjában is fizetni kell. "A hét végére megnövekvő fogalom miatt viszont például kisebb személyzetet tartani rizikós" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×