eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hallway and lockers in a empty school.
Nyitókép: groveb/Getty Images

Leszakadt egy budapesti iskola plafonja

Erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete posztolt a közösségi oldalán. Közben a szakképzésben is megalakult a tanárok sztrájkbizottsága, a köznevelésben dolgozók pedig két új követeléssel álltak elő.

A PDSZ által megosztott felvétel alapján egy osztálytermek előtti folyosón szakadt le a plafon egy fővárosi intézményben. Kommentárként csupán annyit fűztek hozzá: „Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum Bp.”

Közben a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közben azt követeli, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkot korlátozó törvényt, mondván, az szinte láthatatlanná tette azt. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök szerint több szolgáltatást biztosítanak egy sztrájk alatt úgy, hogy a kollégák nem kapnak fizetést és kvázi nem veszik fel a munkát, mint egy rendes munkafolyamat során.

A tanárok a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáik visszamenőleges és későbbi megbüntetését egyaránt lehetővé tévő kormányrendelet visszavonását is követelik, mert az többek között sérti az egyenlő bánásmód elvét – tette hozzá az InfoRádiónak az érdekképviseleti vezető.

A szakképzésben is megalakult a tanárok sztrájkbizottsága, ami a PDSZ választmányi elnökének tájékoztatása szerint mások mellett azt követeli, hogy legalább a közoktatáshoz hasonló mértékben növekedjen a szakképzésben is a kollégák bére, hogy töröljék el a munkaidő elszámolását, de a 22 kötelező óra visszaállítását is kérik, valamint, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak kerüljenek vissza a közalkalmazotti törvény hatálya alá. Negyedik követelésük az önálló oktatási minisztérium felállítása – tette hozzá Komjáthy Anna.

A pedagógus szakszervezetek január 23-tól hét napig tartó országos sztrájkot hirdettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×