INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

nyugdíj

infláció

pénzromlás

An old teacher leaning on the concrete wall.

Újabb érdekes számok jöttek ki a megemelt nyugdíjakról

Infostart

Az extrém infláció már 2022-ben éreztette hatását a nyugdíjakon, ugyanis a pénzromlás kiegyenlítésére bevezetett, több lépcsőben végrehajtott, összesen mintegy 14 százaléknyi emelésnek is köszönhetően óriásit ugrott a magasabb nyugdíjra jogosultak száma.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest mintegy másfélszer többen kapnak 300 ezer forint feletti nyugdíjat. 2021-ben a legmagasabb juttatási kategóriába eső nyugdíjasok száma 81 769 volt, ami szintén jelentős emelkedés volt az azt megelőző évekhez képest, 2022-ben viszont már 123 ezren kaptak ennél magasabb összeget az államtól – írja a VG.

A gazdasági lap szerint szintén látszik az elmozdulás az egyel kisebb kategóriában, azaz a 160 ezer forint körüli átlagnyugdíjnál többet kapók számában. A 160 és 300 ezer forint közötti nyugdíjban részesülők száma a 2021-es 670 ezerről 768 ezerre nőtt. Ennek egyik oka az, hogy a már eleve nagyobb nyugdíjra jogosultak juttatása a tavaly több lépcsőben végrehajtott, az extrém magas infláció miatt behozott, összesen mintegy 14 százalékos nyugdíjemeléseknek köszönhetően még nagyobbat nőtt, mint a kisebb összegben részesülőké.

A nagyobb nyugdíjban részesülők növekedése mellett a kisnyugdíjasok száma csökkent, azaz itt is látható pozitív elmozdulás. A KSH a legkisebb összegként a 40 ezer forintot jelölte meg, ez alatt is vannak ellátásban részesülők, az ő számuk egy év alatt hétezerrel apadt, a 2021-es 63 ezerhez képest tavaly már csak 56 ezren voltak. Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben még 183 ezren kaptak 40 ezernél kevesebb nyugdíjat.

A százezer forintnál alacsonyabb nyugdíjban részesülők száma ugyanakkor még mindig félmillió körüli,

hiába csökkent 670 ezerről, így is nagyon sokan vannak a lapnak nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint, aki szerint nyugati mintára be kellene vezetni a sávos nyugdíjnövelést. „Azaz a kisnyugdíjasokat nagyobb emelésben kellene részesíteni, de legalább a semmire sem elég nyugdíjprémiumot – ami az idén nem is várható – nem mindenkinek elosztani, hanem az erre szánt összeget a kisnyugdíjasoknak kellene odaadni” – fogalmazott Farkas András.

Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018