eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Christmas dinner with salmon and side dishes
Nyitókép: Getty Images/GMVozd

Felmérés: az infláció sem tántorítja el a magyarokat a halas karácsonyi menütől

A haltermékek 35-40 százalékos áremelkedése ellenére a magyar családok 84 százalékának ünnepi asztaláról idén sem hiányzik majd a hal – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

"A tavalyi körülbelül 1000-4500 forint/kiló élőponty idén inkább 2000 forint körül alakul. Szeletben is lehet pontyhoz jutni, de ott 4000 forintos ár alatt már nehéz beszerezni idén" – mondta az InfoRádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakmai újságírója.

Kiemelte: az afrikai harcsa filé 4-4500 forint között mozog, ám amit Magyarországon lehet kapni, azt többségében itthon állítják elő a haltermelők.

Az Agroinform.hu felmérése alapján az áremelkedésnek nincs lényeges hatása a fogyasztási szokásainkra. Az áremelés ellenére a válaszadók nem terveznek lényegesen változtatni a korábbi évek menüjén.

Mindössze 14 százalék jelezte, hogy nem vesznek, vagy sokkal kevesebb halat vásárolnak idén.

A válaszadók 28 százaléka jelezte, hogy a halat továbbra is beszerzi és ezért inkább más élelmiszereken takarékoskodik.

Polgárné Sarok Edit szerint a vásárlók 67 százalékánál a hal a vacsora fő eleme, de a kitöltők 20 százaléka nem is fogyaszt húst karácsonykor. A legnépszerűbb, legkeresettebb hal továbbra is a ponty: a válaszadók 85 százaléka mindenképpen megvásárolja karácsonykor. Sokan vásárolnak harcsát, kelendő az afrikai harcsa is, de a busát és lazacot is érdemes megemlíteni. A megvásárolt halból az esetek több mint 80 százalékában halászlé készül, de sokan készítenek rántott halat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×