eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Flesch Tamás: félő, hogy jó időre ez lesz az utolsó nagy őrület

Budapesten akár a 80 százalékot is elérheti a szállodák decemberi foglaltsága, a szakemberek azonban attól tartanak, hogy januártól megcsappan a vendégek száma. A mostani helyzet a belföldi turizmus bizonytalansága miatt inkább a vidéki szálláshelyeket érinti hátrányosan, a főváros szállodáit a külföldi turisták éltetik. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Flesch Tamás elmondása alapján egyelőre viszonylag magas mind a belföldi, mind a külföldi foglalások aránya: Budapesten 70 százalék fölött jár a foglaltság a legtöbb szállodában, ami a hónap végére 80 százalékra is felmehet, köszönhetően elsősorban a külföldi vendégeknek, de az ünnepekre a belföldi forgalom is magas lehet. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a Covid idején főként a magánszálláshelyek voltak a keresettek, ez mostanra kiegyenlítődni látszik, és már minden típusú szálláshely – beleértve az ötcsillagos szállodákat is – megtalálja a maga vendégkörét.

Ugyanakkor van némi félelem, hogy egy ideig ez lesz az utolsó nagy „őrület” a hazai turizmusban, legalábbis a belföldi forgalom tekintetében, és most mindenki kihasználja az utolsó lehetőségeket akár a Szép-kártyával, akár anélkül.

A január–márciusi időszak ugyanis egy teljesen sötét alagútnak tűnik

a szállodaszövetség vezetője szerint.

Derűsebb a helyzet a külföldi vendégek tekintetében, akik esetében leginkább csak a küldőországok összetétele változott meg: míg régebben Anglia és az Egyesült Államok, illetve Németország voltak a legerősebbek, most a környező országok, vagy akár Izrael is említhető a top küldőországok között.

A január–februári előfoglalásokat úgy jellemezte, hogy már láthatóak, de egyelőre gyengék. A szállodaszövetségnél bizakodóak, hogy mindez erősödni fog, máskülönben nehéz lesz a költségeknek akár egy részét is kitermelni – húzta alá Flesch Tamás.

„Sokan továbbra sem döntötték el, főként a vidéken található nagyobb wellness-szállodák, hogy bezárjanak-e vagy sem az év első három-négy hónapjában. Ezt december második felében – az addigi foglaltság függvényében – fogják tisztázni az érintettek.”

A szövetség elnöke megismételte: úgy tűnik, most a budapesti szállodák vannak kedvezőbb helyzetben a külföldi turisták révén, szemben a pandémiás időszakkal, amikor inkább a vidék örülhetett, köszönhetően a belföldi vendégeknek. Természetesen a fővárosban sem lesz könnyű, vagyis a téli hónapok a budapesti szállodásokat is nehéz helyzet elé fogják állítani, de egyelőre az látszik, hogy a külföldi vendégek szeretik Budapestet.

Fletsch Tamás végül a turisztikai akciótervre kitérve úgy vélekedett: a körülményekhez képest a legnagyobb segítséget tudta adni a kormány azzal, hogy a turisztikai hozzájárulást október 1-től áprilisi 1-ig elengedte. Mindez a nettó árbevétel 4 százalékát érinti, ami egyrészt biztosítja egyes szállodáknak, hogy nyitva tudjanak maradni, másrészt lehetőséget teremt a bezárás mellett döntőknek arra, hogy meg tudják tartani az alkalmazottaikat. A szállodaszövetségi elnök szerint ugyanis a foglalkoztatás a legfontosabb ahhoz, hogy aztán újra lehessen majd indulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×