eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az InfoRádióban: „Bekérettük az ukrán ügyvivőt délutánra”

A külgazdasági és külügyminiszter szerint fölösleges provokáció, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson.

Behívatta mára a budapesti ukrán ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Munkácson eltávolított turul szobor ügyében – mondta Szijjártó Péter miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában pénteken.

Mint arról helyi tudósítónk cikkében korábban az Infostart is beszámolt róla, a városi tanács a munkácsi várban működő történelmi múzeum igazgatóját arra utasítja, távolítsa el a magyar jelképet a vár bástyáján álló obeliszkről, és Ukrajna állami jelképét, az úgynevezett „trizubot”, vagyis a háromágú szigonyt tegyék a helyére. A döntés után pár órával csütörtök délután elvitték a szobrot, de a trizub este még nem került a helyére.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékmű épp Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nyilatkozatában az áll, úgy vélik, a határozat nagymértékben hozzájárulhat az etnikai alapú feszültségek gerjesztéséhez mind városi, mind pedig megyei szinten. A szervezet felszólítja a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjait, hogy vonják vissza jelen határozatukat.

Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta,

az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal,

de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen. Most amit leginkább tehetünk, az az, hogy a lehető legjobb kapcsolatot tartjuk fenn a kárpátaljai vezetőkkel. Viktor Mikita, a megyei kormányzó – aki szerintem kiváló ember, egészen kiváló ember – nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy magyarok és ukránok békében éljenek együtt Kárpátalján. Nagyon sokat tett azért, hogy a mesterségesen gerjesztett magyarellenes hangulatot visszafogja. Nagyon sokat tett azért, hogy a belső menekültek érkezését követően kialakult feszültségek se alakuljanak át etnikai, nemzetiségi alapú konfliktusokká. A vele való kapcsolattartás, az ő támogatása szerintem a legfontosabb”– mondta Szijjártó Péter az InfoRádió stúdiójában.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.

„Biztos vagyok benne, hogy ő erről nem tudott, az ő józansága, a korrekt megközelítése teljes mértékben ellentétben áll azzal, amit most provokáció szintjén műveltek.

Ma az ukrán ügyvivőt be is kéretjük

a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozunk ezzel a lépéssel kapcsolatban” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak. Erre a legjobb eszköz, hogy a KMKSZ-szel folyamatos kapcsolatban állnak, a magyar főkonzulátusok ott vannak és teljes kapacitással üzemelnek, és hogy a megyei kormányzóval olyan jó viszonyt tartunk fenn, ami garantálni tudja a békés együttélést.

A teljes beszélgetést meghallgathatják ma este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×