eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Az uniós szankciós politika felülvizsgálatát sürgeti a Miniszterelnöki Kabinetiroda - a nap hírei

Az uniós szankciós politika felülvizsgálatát sürgeti a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István. Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla.

Az uniós szankciós politika felülvizsgálatát sürgeti a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, mert szerinte nem működnek az Oroszország elleni büntetőintézkedések. Dömötör Csaba a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: korábban Brüsszel azt ígérte, hogy az energiára nem fogja kiterjeszteni a szankciókat, mégis megtette, és ennek következményeit elsősorban most nem Oroszország, hanem Európa szenvedi el. Hozzátette: ezért is döntött a kormány arról, hogy nemzeti konzultációt hirdet. A kérdések véglegesítése most zajlik. Hozzátette: október közepétől érkeznek majd a kérdőívek és a szokásosnak megfelelően online és postai úton is vissza lehet küldeni azokat.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István. A párt európai parlamenti képviselője ezt nyílt levélben jelentette be. A többi között azt írta, hogy nehéz volt meghoznia a döntést, de - mint fogalmazott - valami összeragaszthatatlanul eltört benne. Hozzátette: nem a tagoktól és szavazóktól, hanem a jelenlegi MSZP mechanizmusoktól, szemellenzős jövőtlenségétől búcsúzik. A 47 éves politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy 18 éves kora, 1993 óta volt az MSZP tagja. Ujhelyi István tervei szerint marad EP-képviselő, mandátumáról nem mond le.

Az MSZP felszólította európai parlamenti képviselői mandátumának visszaadására a pártból kilépett Ujhelyi Istvánt. Közleményében a szocialista párt azt írta: csalódva, de barátsággal gondolnak Ujhelyi Istvánra, és arra kérték, hogy rendezze az MSZP felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását. Egyben felszólították EP-képviselői mandátumának visszaadására, amelyet a Magyar Szocialista Párttól kapott. Jelezték: sajnálattal vették tudomásul, hogy az MSZP nevének sikertelen megváltoztatása, a visszavont népszavazási kezdeményezése és a feladott pártelnöki ambíciója után Ujhelyi István úgy döntött, kilép a pártból.

Javítaná a demográfiai mutatókat a 25 és 30 éves koruk között szülő nők személyijövedelemadó-mentességének bevezetése - hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubjának alapító-elnöke. Király Nóra az M1-en a kormánynak arra a tervére reagált, amely szerint ha egy 25. évét betöltött nő gyermeket szül 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig adómentességet kap. Hozzátette: az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kitolódott a szülés időpontja, a legtöbb nő 30 éves kora után vállalja az első gyermeket. Király Nóra jelezte: jövedelemtől függően akár 50-100 ezer forintos havi megtakarítást is jelenthet egy, a munkaerőpiacra visszatérő fiatal anyának az újabb családpolitikai intézkedés bevezetése.

Közérdekű adatként kikéri az LMP a klímabérlettel kapcsolatos kormányzati hatástanulmányok eredményeit. Az ellenzéki párt indoklásként azt közölte: jelenleg nem tudható, milyen vizsgálati eredmények alapján hozták meg a javaslatukról hozott elutasító döntést. A kormánydöntés szerint az ársapkás üzemanyag mellett nincs szükség a közösségi közlekedés olcsóbbá, vonzóbbá tételére. A képviselő jelezte, hogy online petíciót indítottak az olcsó közösségi közlekedés támogatása és a klímabérlet bevezetése érdekében.

Megrongálódott egy halastó gátja az erdélyi Verespatakon, elrendelték az evakuálást a környező térségben, miután nem sikerült leereszteni a vizet. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 268 lakost szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát, számukra a közeli települések sportcsarnokaiban és kollégiumaiban ajánlottak fel ideiglenes szállást, többségük azonban saját felelősségére megtagadta a kiköltözést. A helyi katasztrófavédelmi államtitkár azt hangsúlyozta: nem zagytározóról van szó, hanem egy tiszta vizű halastóról, így környezetszennyezés veszélye nem áll fenn.

Újabb rangos nemzetközi elismerést kapott a Magyar Zene Háza. Az épület elnyerte az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 címet az idegenforgalmi ágazat Oscarjának nevezett World Travel Awards versenyen. A Magyar Zene Háza közleményében kiemelte: a 29. alkalommal megrendezett verseny díjazottait közönségszavazással választották ki.

Szombaton csaknem 12 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Több mint 6 ezren az ukrán-magyar, mintegy 5 ezer 600-an pedig a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 224 embernek állított ki 30 napig érvényes tartózkodásra jogosító igazolást. 30-an, köztük 14 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző. A magyar jazz ikonikus alakját 79 évesen érte a halál. A Magyar Jazz Szövetség szerint személye összefonódott a hazai jazz fejlődésével és kiteljesedésével. Szakcsi Lakatos Béla 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként fontos szerepet játszott a fúziós zene hazai terjedésében. A hetvenes évektől tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongoraszakán. Koncertjein a jazz és a kortárs improvizációt ötvözte a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazzre egyaránt reagáló, progresszív előadást hozva létre. Musicaleket írt, 16 albumot adott ki, és számos díjban, elismerésben részesült.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×