INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

évosz

kutatás

építőipar

Útépítés Szentlőrinckáta határában a 3108-as úton 2022. szeptember 28-án. A Magyar falu programban idén 16 milliárd forint értékben újultak meg utak az országban.

Felmérés: az építőipari vállalkozások nagy többsége nem számít bevételre jövőre

Infostart / MTI

A cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek.

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége csütörtökön.

Az ÉVOSZ szakszövetség 400 építőipari cég megkérdezésével készített felmérést arról, hogy 2022-ben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek 2023-ra.

A kutatás alapján a válaszadók 45 százaléka idén árbevétele növekedésére számít az előző évhez képest. A megkérdezettek 18 százaléka változatlan árbevételt vár,

36 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy 2022-ben árbevétele várhatóan csökkenni fog tavalyhoz képest.

Ugyanakkor jelezték: 2023-at tekintve már csak a válaszadók 14 százaléka számít árbevétele növekedésére, 59 százalékuk csökkenő, 27 pedig százalékuk változatlan árbevételt prognosztizál.

A cégek tevékenységét leginkább akadályozó tényezők közül a válaszadók legnagyobb része, 64 százaléka a szakemberhiányt emelte ki. A listában ez után következett a forint gyengülése (55 százalék), a megrendelések hiánya (50 százalék) és az energiaárak változása (45 százalék). A válaszadó cégek kevesebb, mint tíz százaléka jelezte, hogy rendelésállománya várhatóan meghaladja jelenlegi kapacitását jövő évben.

A megkérdezettek 27 százaléka számít 80 százalék feletti, 32 százaléka pedig 50-80 százalék közötti kapacitást lekötő rendelésállományra.

A válaszadó cégek harmada viszont a mostani kapacitása felénél kevesebb megrendeléssel számol.

Az ÉVOSZ közlése szerint augusztus 31-én a felmérésben szereplő cégek 64 százalékának volt kintlévősége, amelynek átlagos nagysága elérte az érintett cégek árbevételének csaknem kilenc százalékát, ami nagyságrendileg 600 milliárd forint. A kintlévőséggel rendelkező vállalkozások 71 százaléka úgy ítélte, hogy kintlévősége peres út nélkül behajtható, ez azonban a tartozásnak csak a 91 százaléka. Mindez pedig a szakszövetség szerint a lánctartozás várható növekedését vetíti előre.

Minden építőanyagnál az inflációt meghaladó árnövekedésre számítanak a megkérdezettek még az év végéig. Az építőanyagok közül a hőszigetelő, illetve a faanyagoknál húsz százalékos, a téglánál 19 százalékos, a tetőcserépnél pedig 18 százalékos ütemben. A megkérdezettek várakozásai szerint olyan tételek is emelkednek, mint például a fuvarköltségek és az alvállalkozói díjtételek.

Nyitókép: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018