INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

árnyékkormány

dk

dobrev klára

politika

gyurcsány ferenc

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára

Infostart

Nagy kérdés volt, hogy férje, Gyurcsány Ferenc kap-e pozíciót.

Vasárnap Dobrev Klára arról beszélt, hogy a megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor, és amíg a miniszterelnök a posztján marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani.

Hétfőn, kormánya bemutatásakor a Facebook közvetített beszédben kifejtette: a Demokratikus Koalíció baloldali alternatívát kínál, és a kormányzás politikai tevékenység, aminek természetes része, hogy különböző szakértői anyagokból, szakmai javaslatok között a kormány a politikai értékrendje, stratégiai céljai és az ország érdeke alapján dönt, így a kormányzás nem csupán szakmai, hanem értékvezérelt döntések sorozata - írta az Index.

Azt mondta, a kormányzás politikai tevékenység, és ő azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők alkotják, mert a választóktól függő kormánytag a miniszterelnöki túlhatalom egyik legerősebb korlátja. Hangsúlyozta, árnyékkormánya tagjai választói legitimitással rendelkeznek, de emellett szakterületek elismert képviselői. Mint hozzátette, a brit parlamentarizmust, a brit árnyékkormányt tekintették példának.

Az élő közvetítés néhány perc után leállt.

Árnyékminiszterek

Az árnyék-kancelláriaminiszter és az árnyék-miniszterelnök helyettese Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke – ismertette, jelezve, hogy a politikus feladatai közé fognak tartozni az uniós ügyek, valamint a közigazgatás újjászervezése.

Az árnyék-pénzügyminiszter Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lesz, aki az árnyékkormány egyetlen olyan tagja, aki nem választott képviselő. Dobrev Klára szerint elengedhetetlen, hogy jelöltje ne csak a költségvetési, fiskális politikához, de a monetáris politikához is értsen. Hangsúlyozta, Bodnár Zoltánra vár az euró bevezetésének előkészítése.

Az árnyék-külügyminiszter Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, akinek „le kell mosni azt a gyalázatot, amit az Orbán-kormány rakott rá a magyar megítélésre”, újjá kell élesztenie a „tetszhalott” V4-es együttműködést, és új alapokra kell helyeznie az együttműködést barátainkkal, szövetségeseinkkel – fogalmazott.

A kormányprogramért felelős árnyékminiszteri posztot Arató Gergely parlamenti képviselő tölti majd be – folytatta Dobrev Klára, megjegyezve, ez az a feladat, amit a Fidesz az elmúlt 12 évben még csak meg sem próbált megvalósítani, mert soha nem lehetett tudni, hogy mi a programja.

Az árnyékormány belügyminisztere Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, akinek a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendbetétele, az ember- és eszközhiány csökkentése lesz a feladata.

Dobrev Klára az árnyékkabinet bér- és munkaügyi tagjaként mutatta be Kordás Lászlót, míg szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként Gy. Németh Erzsébet képviselőt.

Budapest, 2022. szeptember 19.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felső sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselő, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselő, mezőgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselő, az árnyékkormány szóvivője (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, egészségügyi árnyékminiszter, Mus
Budapest, 2022. szeptember 19. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón. A felső sorban: Szitka Péter, Szaniszló Sándor, Oláh Lajos, Gy. Németh Erzsébet, Varju László, Dávid Ferenc, Benedek Szilveszter, Kálmán Olga. Az alsó sorban: Komáromi Zoltán, Mustó Géza, Rónai Sándor, Molnár Csaba, Bodnár Zoltán, Arató Gergely és Kordás László. MTI/Kovács Anikó

Egészségügyi árnyékminiszterként Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő fog dolgozni, akinek az lesz a munkája, hogy meggyógyítsa a „beteg magyar egészségügyet” – mondta.

Varju László, a DK alelnöke lesz az árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere – közölte Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök a képviselő feladatául szabta, hogy megmutassa, hogyan lehet elérni az ország energiafüggetlenségét, csökkenteni az orosz gáztól való függést, valamint megoldani, hogy a magyar családok rezsije kiszámítható és megfizethető legyen.

Az árnyékkormány gazdasági minisztereként Dávid Ferencet, a DK országgyűlési képviselőjét mutatta be. Hozzátette, a politikus egyik legfontosabb feladata a kis- és közepes vállalkozások megerősítése lesz, de eközben azzal is törődnie kell, hogy helyreállítsa Magyarországon a társadalmi érdekegyeztetést.

Dobrev Klára elmondta, hogy környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter Oláh Lajos parlamenti képviselő, a mezőgazdasági árnyéktárcát Benedek Szilveszterre, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselőre bízta, az önkormányzati árnyékminiszteri posztot pedig Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester tölti be.

A honvédelmi árnyékminiszter Vadai Ágnes, illetve az oktatási és kulturális árnyékminiszter Barkóczi Balázs külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Az árnyékkormányon belül fog dolgozni vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadóként Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a szóvivő pedig Kálmán Olga parlamenti képviselő lesz.

A Magyar Hang tudósítása szerint újságírói kérdésre Dobrev arról beszélt, az árnyékormány sajtótájékoztatókat is fog tartani, így például lesznek lesznek árnyékkormány-infók is. Az árnyékormánynak pedig már hivatalos weboldala is van.

„Elfogytak” a nők

Dobrev Klárát megkérdezték, mi alapján érezték úgy, hogy szükség van az árnyékkormány megalakítására. Az EP-képviselő azt felelte, hogy „dráma van az országban”, Orbán Viktor miniszterelnök „becsapta” a választókat, a kormányfő biztonságot ígért, majd "sok millió embert az egyik legnagyobb létbizonytalanságba taszít".

Arról, hogy szerepel-e a programjukban az árstopok kivezetése, a 27 százalékos áfát bíráló politikus azt mondta, hogy egy tisztességes és szakmai kormány meg tudja állítani az inflációt.

Egy felvetésre kijelentette, ő sem elégedett azzal, hogy kevés nő van az árnyékkormányában. Mint mondta, szomorúan látja, hogy noha a Demokratikus Koalíció tagjainak, aktivistáinak túlnyomó többsége nő, amikor választott tisztséget kell vállalni, akkor ők valamiért „elfogynak”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tagja az árnyékkormánynak Gyurcsány Ferenc, Kálmán Olga emlékeztetett: a DK elnöke az elmúlt években számtalanszor elmondta, hogy semmiféle kormányzati szerepre nem készül, neki a párt és a frakció vezetése a feladata.

Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Kapcsolódó hang

Dobrev Klára bemutatta az árnyékkormány tagjait
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018