eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Demokratikus Koalíció

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára

Nagy kérdés volt, hogy férje, Gyurcsány Ferenc kap-e pozíciót.

Vasárnap Dobrev Klára arról beszélt, hogy a megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor, és amíg a miniszterelnök a posztján marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani.

Hétfőn, kormánya bemutatásakor a Facebook közvetített beszédben kifejtette: a Demokratikus Koalíció baloldali alternatívát kínál, és a kormányzás politikai tevékenység, aminek természetes része, hogy különböző szakértői anyagokból, szakmai javaslatok között a kormány a politikai értékrendje, stratégiai céljai és az ország érdeke alapján dönt, így a kormányzás nem csupán szakmai, hanem értékvezérelt döntések sorozata - írta az Index.

Azt mondta, a kormányzás politikai tevékenység, és ő azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők alkotják, mert a választóktól függő kormánytag a miniszterelnöki túlhatalom egyik legerősebb korlátja. Hangsúlyozta, árnyékkormánya tagjai választói legitimitással rendelkeznek, de emellett szakterületek elismert képviselői. Mint hozzátette, a brit parlamentarizmust, a brit árnyékkormányt tekintették példának.

Az élő közvetítés néhány perc után leállt.

Árnyékminiszterek

Az árnyék-kancelláriaminiszter és az árnyék-miniszterelnök helyettese Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke – ismertette, jelezve, hogy a politikus feladatai közé fognak tartozni az uniós ügyek, valamint a közigazgatás újjászervezése.

Az árnyék-pénzügyminiszter Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lesz, aki az árnyékkormány egyetlen olyan tagja, aki nem választott képviselő. Dobrev Klára szerint elengedhetetlen, hogy jelöltje ne csak a költségvetési, fiskális politikához, de a monetáris politikához is értsen. Hangsúlyozta, Bodnár Zoltánra vár az euró bevezetésének előkészítése.

Az árnyék-külügyminiszter Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, akinek „le kell mosni azt a gyalázatot, amit az Orbán-kormány rakott rá a magyar megítélésre”, újjá kell élesztenie a „tetszhalott” V4-es együttműködést, és új alapokra kell helyeznie az együttműködést barátainkkal, szövetségeseinkkel – fogalmazott.

A kormányprogramért felelős árnyékminiszteri posztot Arató Gergely parlamenti képviselő tölti majd be – folytatta Dobrev Klára, megjegyezve, ez az a feladat, amit a Fidesz az elmúlt 12 évben még csak meg sem próbált megvalósítani, mert soha nem lehetett tudni, hogy mi a programja.

Az árnyékormány belügyminisztere Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, akinek a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendbetétele, az ember- és eszközhiány csökkentése lesz a feladata.

Dobrev Klára az árnyékkabinet bér- és munkaügyi tagjaként mutatta be Kordás Lászlót, míg szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként Gy. Németh Erzsébet képviselőt.

Budapest, 2022. szeptember 19.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felső sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselő, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselő, mezőgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselő, az árnyékkormány szóvivője (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, egészségügyi árnyékminiszter, Mus
Budapest, 2022. szeptember 19. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón. A felső sorban: Szitka Péter, Szaniszló Sándor, Oláh Lajos, Gy. Németh Erzsébet, Varju László, Dávid Ferenc, Benedek Szilveszter, Kálmán Olga. Az alsó sorban: Komáromi Zoltán, Mustó Géza, Rónai Sándor, Molnár Csaba, Bodnár Zoltán, Arató Gergely és Kordás László. MTI/Kovács Anikó

Egészségügyi árnyékminiszterként Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő fog dolgozni, akinek az lesz a munkája, hogy meggyógyítsa a „beteg magyar egészségügyet” – mondta.

Varju László, a DK alelnöke lesz az árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere – közölte Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök a képviselő feladatául szabta, hogy megmutassa, hogyan lehet elérni az ország energiafüggetlenségét, csökkenteni az orosz gáztól való függést, valamint megoldani, hogy a magyar családok rezsije kiszámítható és megfizethető legyen.

Az árnyékkormány gazdasági minisztereként Dávid Ferencet, a DK országgyűlési képviselőjét mutatta be. Hozzátette, a politikus egyik legfontosabb feladata a kis- és közepes vállalkozások megerősítése lesz, de eközben azzal is törődnie kell, hogy helyreállítsa Magyarországon a társadalmi érdekegyeztetést.

Dobrev Klára elmondta, hogy környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter Oláh Lajos parlamenti képviselő, a mezőgazdasági árnyéktárcát Benedek Szilveszterre, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselőre bízta, az önkormányzati árnyékminiszteri posztot pedig Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester tölti be.

A honvédelmi árnyékminiszter Vadai Ágnes, illetve az oktatási és kulturális árnyékminiszter Barkóczi Balázs külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Az árnyékkormányon belül fog dolgozni vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadóként Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a szóvivő pedig Kálmán Olga parlamenti képviselő lesz.

A Magyar Hang tudósítása szerint újságírói kérdésre Dobrev arról beszélt, az árnyékormány sajtótájékoztatókat is fog tartani, így például lesznek lesznek árnyékkormány-infók is. Az árnyékormánynak pedig már hivatalos weboldala is van.

„Elfogytak” a nők

Dobrev Klárát megkérdezték, mi alapján érezték úgy, hogy szükség van az árnyékkormány megalakítására. Az EP-képviselő azt felelte, hogy „dráma van az országban”, Orbán Viktor miniszterelnök „becsapta” a választókat, a kormányfő biztonságot ígért, majd "sok millió embert az egyik legnagyobb létbizonytalanságba taszít".

Arról, hogy szerepel-e a programjukban az árstopok kivezetése, a 27 százalékos áfát bíráló politikus azt mondta, hogy egy tisztességes és szakmai kormány meg tudja állítani az inflációt.

Egy felvetésre kijelentette, ő sem elégedett azzal, hogy kevés nő van az árnyékkormányában. Mint mondta, szomorúan látja, hogy noha a Demokratikus Koalíció tagjainak, aktivistáinak túlnyomó többsége nő, amikor választott tisztséget kell vállalni, akkor ők valamiért „elfogynak”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tagja az árnyékkormánynak Gyurcsány Ferenc, Kálmán Olga emlékeztetett: a DK elnöke az elmúlt években számtalanszor elmondta, hogy semmiféle kormányzati szerepre nem készül, neki a párt és a frakció vezetése a feladata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×