eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A CPAC-konferenciáról hazatérve kormányülést hívott össze Orbán Viktor - a nap hírei

Rendelettel könnyítette a fakitermelést a kormány. Megújította a hitelintézetek számára megfogalmazott zöld ajánlását a Magyar Nemzeti Bank.

A dallasi CPAC-konferenciáról hazatérve kormányülést hívott össze Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A pénteki tanácskozáson a miniszterek az orosz–ukrán háború legújabb történéseit és az európai energiaválság várható fejleményeit tekintették át.

Rendelettel könnyítette a fakitermelést a kormány. A hatósági bejelentés után 8 nappal lehet elkezdeni a tevékenységet, eddig ez 21 nap volt. A rendelet már hatályba is lépett. Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már beszélt arról, hogy lesz elég fa, mindenki, aki akar, az tud majd vásárolni. Magyarországon kétmillió hektárnyi erdő van, a fatömeg meghaladja a 400 millió köbmétert.

A valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzív házakban, a megújuló energiák használatában van – írta Facebook-oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely kifejtette: a legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek.

Az éves lakossági fogyasztás 82 százalékának, az összkapacitás felének megfelelő gáz van a hazai tárolókban – közölte az energiahivatal. Augusztus 1-jére 3 milliárd 250 millió köbméter földgázt tároltak be, ez az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több.

A hőszigetelő anyagok gyártásának gyorsítását javasolja a versenyhivatal. A GVH több javaslatot is tett, ezek között szerepel a hulladékanyagok újrahasznosítása, a szállítási útvonalak jobb megtervezése, és a hőszigetelési beruházások alaposabb előkészítése.

A fokozódó aszály ellenére továbbra is országszerte biztosítani lehet a vízigényeket a korábban betározott mennyiségből – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A 12 igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültség. A magyarországi folyók, illetve tavak vízállása továbbra is alacsony, és a következő két-három napban is stagnáló vagy lassan apadó helyzetre lehet számítani.

Megújította a hitelintézetek számára megfogalmazott zöld ajánlását a Magyar Nemzeti Bank. Az egyes elvárásokat a hitelintézeteknek fokozatosan, szeptember 15-től, 2023. júliustól, illetve 2025. januártól kell teljesíteniük. A bankoknak még az idén ki kell jelölniük egy szervezeti egységet vagy vezetőt a klímakockázatok kezelésére, ki kell alakítani az ezek mérésére és mérséklésére használt eljárásokat.

10 új, elektromos autóbusz állt forgalomba Miskolcon a Zöld Busz Program részeként. Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkár az átadáson hangsúlyozta: a programban országszerte 127 ilyen autóbusz állt forgalomba eddig, erre 18,3 milliárd forintot biztosított a kormány.

A 4iG nyerte a Volánbusz közbeszerzését a járműfedélzeti eszközök üzemeltetésére. A társaság közölte: a szolgáltatás nyújtásának időtartama 24 hónap, amit opcionálisan 8 hónappal meg lehet hosszabbítani. A nyertes ajánlat opciókkal növelt összege nettó 6,4 milliárd forint.

Kimagasló eredménnyel zárta a második negyedévet a Mol. A társaság honlapján közzétett jelentés szerint a tiszta EBITDA majdnem kétszeres, a tiszta üzleti eredmény majdnem háromszoros növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az energiaipar példa nélküli bizonytalanságokkal szembesült, de a Mol így is a terveinek megfelelően teljesített, és még soha nem volt ilyen elkötelezett a stratégiai céljai iránt.

Új járműveket kapott a polgárőrség. Az autók főleg a határvédelmet segítik, a robogók pedig az ország középső térségeiben állnak szolgálatba. Túrós András az InfoRádiónak azt mondta: az üzemeltetési költségek növekedése miatt minél több olyan szolgálatot szeretne, ahol gyalogosan vagy kerékpárral járőröznek a polgárőrök. Az elnök hozzátette: nehéz időszak előtt áll az ország, ezért a vagyon elleni bűncselekmények növekedésére számít.

Augusztus végéig a nemzetközi forgalom is igénybe veheti az ásotthalmi határátkelőt hétvégenként. A nemzetközi tranzitforgalom, a szerb-magyar határ Csongrád-Csanád megyei szakaszán továbbra is a röszkei autópálya-határátkelőhelyen keresztül zajlik.

A hőség miatt felfüggesztik a kamionstopot szombatra. Az ipari minisztérium közölte: ha az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a hőségriasztást, akkor vasárnap is közlekedhetnek a tehergépjárművek.

A legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelték el Olaszország 16 városában, köztük Rómában, Milánóban és Firenzében. Az országban rendkívüli szárazság is van: az idén 45 százalékkal kevesebb csapadék esett az utóbbi több mint 10 év átlagmennyiségéhez képest.

Újabb 3, gabonát szállító hajó indult el Ukrajna kikötőiből, a szállítmányokat ezúttal is Törökországban ellenőrzik – közölte a török védelmi minisztérium. A 3 hajónak összesen 58 ezer tonna kukorica a rakománya.

Kína nyolc területen függeszti fel az együttműködését az Egyesült Államokkal az amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. A többi között leállítja a párbeszédet a magas rangú katonai parancsnokok között, felfüggeszti a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szünetelteti a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása terén folytatott együttműködést is.

Saját Hold-szondát bocsátott fel Dél-Korea. A tervek szerint az űrjármű legalább 1 éven át gyűjt geológiai és egyéb adatokat alacsony poláris pályájáról a 180 millió dolláros misszióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×