eur:
391.71
usd:
372.56
bux:
55910.46
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
A Zsigmond Király Egyetem ünnepélyes tanévnyitója Budapesten 2017. szeptember 8-án. Az intézmény az alkalmazott tudományok egyetemeként működik.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Tízből hét jelentkezőt felvettek a felsőoktatásba

Csütörtök este kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, a jelentkezők 74 százaléka bekerült valamelyik felsőoktatási intézménybe – mondta el az InfoRádióban a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára, György László.

Pontosan 99 192-en jelentkeztek és közülük 73 805-en jutottak be – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozás-fejlesztésért felelős államtitkára.

György László elmondta, hogy az idén valamivel kevesebben jelentkeztek ugyan, mint tavaly, de arányaiban most is ugyanannyian jutottak be, vagyis a felvételizők 74 százalékát felvették. Ugyanakkor

emelkedett az állami ösztöndíjasok száma, 2010 óta 64 százalékról 82 százalékra nőtt.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy változatlanul a legnépszerűbbek a gazdálkodástudományi intézmények és szakok, de már fölzárkóznak hozzájuk a műszaki fakultások is. Ezzel teljesülni látszik az a cél, hogy a felsőoktatási képzés illeszkedjen a munkaerő-piaci elvárásaihoz – vélekedett György László. Mint közölte, a felvettek számában a legnagyobb, 25 százalékos növekedés az agrárterületen van. De a műszaki területeken is 16 százalékkal nőtt a sikeres felvételizők száma. Az orvosi és egészségtudományi területekre is 14 százalékkal több diákot vettek fel az idén, mint két éve.

A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemen voltak – folytatta György László. Látszik, hogy ez az intézmény kevesebb, de minőségi hallgatót szeretne képezni. Magas pontszám kellett még ahhoz is, hogy valaki bejusson az ELTE vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karára. Utóbbi intézmény pszichológiai fakultására is csak az átlagosnál magasabb pontszámmal rendelkezőket vettek fel, csakúgy, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Lényegében ezek azok az egyetemek, amelyek a ponthatárok alapján az első 12-ben helyezkednek el.

De ne csüggedjenek azok sem, akiket most nem vettek fel

– tette hozzá az államtitkár. A pótfelvételiket július 26-án hirdetik meg, ezekre augusztus 5-ig lehet jelentkezni.

Akik viszont a pótfelvételiken sem boldogulnak, vagy inkább szeretnének kihagyni egy-két évet, azoknak a szakképzés kínál olyan kiváló oktatást, amelyeket elvégezve a jég hátán is meg tudnak majd élni – hangoztatta György László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Nagy ütés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Nagy ütés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Továbbra is negatív hangulat jellemzi a nemzetközi részvénypiacokat, az USA-ban főleg a Fed üzenetei aggasztják a befektetőket, hiszen ezek alapján még jó ideig velünk maradhatnak a magas kamatok, ami nyomás alá helyezi a tőzsdéket. A gyengeség a globális piacokra is jellemző, bár Ázsiában ma reggel vegyes mozgások látszottak, elsősorban a kínai tőzsdék pattantak vissza a pozitív a vártnál jobb ipari adatok megjelenése után, Európában pedig a délelőtti órákban elindult egy kisebb felpattanás. Mindeközben az amerikai tőzsdék is próbálnak magukra találni, szintén kisebb pozitív elmozdulások látszanak a vezető indexeken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×