eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője beszél az egészségügyi dolgozóknak felajánlott méz átadásán, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport sajtótájékoztatóján Budapesten, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága udvarán 2020. május 6-án. A segitunkegymasnak.hu felhívására reagálva az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrármarketing Centrum 2000 kilogramm mézet ajánlott fel az egészségügyi dolgozók számára.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Saját bőrükön is érzik a mentők a kánikulát

A Balatonnál több mentős egység dolgozik, és felkészült az Országos Mentőszolgálat az elhúzódó hőségre – közölte érdeklődésünkre Győrfi Pál szóvivő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ne tartsuk állva azt, aki rosszulléttel küszködik, illetve akkor is igyunk rendszeresen vizet, ha nem vagyunk szomjasak.

A mentők a saját bőrükön is érzik a kánikula hatását – kezdte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Emlékeztetve arra, hogy a mentőautók ugyan klimatizáltak, a betegellátás azonban nem mindig azokban zajlik, sokszor egy utcasarkon, egy árokparton, ahol egy fél órás küzdelem egy emberéletért nem egyszerű feladat a hőségben. A kánikula az esetszámokban is tükröződik – tette hozzá az OMSZ munkatársa.

Mint mondta, egy átlagos napon 3500 riasztás kapnak országszerte, ami már önmagában is óriási szám – fél percenként megérkezik valahová egy szirénázó mentőkocsi, érzékeltette Győrfi Pál –, ehhez képest most 5-10 százalékos emelkedés tapasztalható, így olyan 3700-3800 körül járnak a napi esetszámban, de ez még nem is biztos, hogy illusztrálja a kánikula hatását, mert az esetek szerkezete változik meg.

Jelezte: nyilván minden időjárási helyzetnek megvannak a maga kockázatai, a nyári melegben főként a hőséggel kapcsolatos ájulásos rosszullétek szaporodnak meg, de súlyosabb esetekkel is gyakorta találkozni, gondolva itt szív- és vérnyomásbeteg idős emberek rosszulléteire, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Győrfi Pál arra is felhívta a figyelmet: ahogy tartóssá válik a kánikula – és az előrejelzések alapján lényegi változás nem várható az elkövetkező napokban –, úgy az egészséges fiatalok is egyre nehezebben viselik azt, és esetükben is megnövekszik – ha sokat vannak a napon, nagyon átmelegszik a testük – az ájulás esélye. Mint magyarázta, az ájulás tipikusan egy olyan rosszullét, ami gyakorlatilag önmagától rendeződik, hiszen ha valaki összeseik, akkor a feje lejjebb kerül, az agy vérellátása pedig javul, és pillanatok alatt magához térhet az illető. Éppen ezért az Országos Mentőszolgálat külön felhívja a figyelmet, hogy

ha valaki ájuldozik, vagy annak határán áll, a legrosszabb, ha állva tartjuk.

Ilyenkor a fektetés a legjobb megoldás egy árnyékos, hűvös helyen, akár a lábak magasabbra emelésével, aminek köszönhetően percek alatt rendeződhet a rosszullét – mondta Győrfi Pál, megjegyezve: sok esetben ilyenkor nem is feltétlenül kell kórházba menni, de azért egy alapos (orvosi) kivizsgálás elkél a helyszínen, hogy hátha súlyosabb probléma áll a háttérben.

A szóvivő egyetértett azzal, hogy az emberek tudatosabbak, mint a korábbi évtizedekben, de az is vitathatatlan, hogy a szakemberek sokkal intenzívebben kommunikálják a szükséges üzeneteket az elmúlt időszakban. Ráadásul manapság már olyan kockázatelőrejelző-rendszer működik, hogy aki figyeli a híradásokat, pontosan láthatja több napra előre, hogy mire számíthat, és így meg tudja óvni magát – mondta. Győrfi Pál megjegyezte azt is, hogy miközben az okos tanácsokat bizonyára már mindenki unja, például, hogy napi legalább 4-5 liter folyadékot fogyasszunk el, lehetőleg ne cukros üdítőitalt, hanem inkább ásványvizet, ami az elektrolitokat és ásványokat is pótolja, van egy becsapós dolog, amivel kapcsolatban az OMSZ-nek is lenne teendője kommunikációs szerpontból:

erősíteni, hogy az éhség és fáradtság érzete sokszor a szomjúságból fakad.

A szóvivő végül azt is közölte: a mentők rendszere úgy működik, hogy van benne „tartalék”, és bár nyilván a nyári feladatszám-növekedés nem nagy öröm a kollégák számára, ez a mentőkapacitást nem terheli le olyan mértékben, ami extra intézkedést tenne szükségessé. Viszont az is tagadhatatlan, hogy nem egyenletesen oszlik meg a feladatmennyiség, így például a nyaralóhelyeknél megerősített szolgálatban vannak, így a Balatonon és környékén, ahol több mentőautót és különleges mentőegységeket (mentőmotor, gyermekmentő kocsi, stb.) is készenlétbe állított az Országos Mentőszolgálat, felkészülve a megnövekedett szükségletekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×