eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
School corridor with lockers. 3d illustration
Nyitókép: urfinguss/Getty Images

Szakértők: egyre inkább jelentkezni fog a pedagógushiány

Négy év alatt a korábbi szint két-háromszorosára emelkedett az iskolákban az egyes tantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaságtudományi Intézetének kutatásából. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét kérdeztük.

A Pedagógusok Szakszervezetének tudomása szerint minden ötödik általános- és középiskolában alkalmaznak képesítés nélküli pedagógust, számuk 500 felettire tehető. Ráadásul jelentős részüknek még felsőfokú diplomája sincsen – kezdte Totyik Tamás, jelezve, hogy az említett adatok 2019-re vonatkoznak.

A PSZ alelnöke azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne „helyrebillenteni” a rendszert – hogy lehetőleg több legyen a szaktanárokból, illetve a természettudományban jártas kollégából, miközben az oktatás színvonala is növekedik – elsőként is leszögezte, hogy a legalapvetőbb probléma az utánpótlás. Mint arra felhívta a figyelmet,

a pedagóguspályát a fiatalok „nagyon keményen” beárazták,

ezért szerinte a minimálbért – a pályakezdő diplomás pedagógusok esetében – legalább 300-310 ezer forintra kellene emelni, amihez hozzájönne még a 20 százalékos bérpótlék azért, hogy versenyképes legyen a más szakmák esetében tapasztalható 360 ezer forint bruttó átlagos keresettel.

Fontosnak tartaná továbbá a tanárképzés drasztikus átalakítását, de nem abban a formában, ahogyan az jelenleg történik, nevezetesen, hogy a követelményszintet lejjebb viszik, amihez aztán hozzá tud igazodni a tanulók teljesítménye, mert az a minőségi oktatás rovására megy – fogalmazott. Totyik Tamás a tartalmi megújítást szorgalmazná, felkészítve a pedagógushallgatókat arra, hogy például egy hátrányos régióban milyen munkát kell végezni, vagy hogy a sajátos nevelési igényű gyerekekkel az integrált oktatást miként kell megoldani, illetve az eltérő kultúrákat hogyan kell tanítani. A legfontosabbnak azonban azt tartaná, hogy munkavállalói ismereteket tanuljanak, hogy tudatos munkavállalókká váljanak. A PSZ alelnöke szerint a felsoroltak egytől egyig hiányoznak a mai átalakított felsőoktatási pedagógusképzésből.

Végül, de nem utolsó sorban azt is kiemelte, hogy biztosítani kellene a pályakezdő pedagógusok számára a lakhatáshoz jutást, ami meglátása szerint momentán lehetetlen. Megjegyezte, pályakezdő pedagógusként a lányát is „elhajtották” a banktól, amikor lakást szeretett volna vásárolni, mondván, hogy nem hitelképes.

Visszakanyarodva a béremelésre, úgy fogalmazott: ha holnap történne, már az is késő lenne a pályakezdők szempontjából, ráadásul nem béremelésről, hanem bérrendezésről kellene beszélni. De a lényeg, hogy

a pályakezdő fiatalok alapfizetését drasztikusan, az átlagnál jóval magasabb arányban – legalább 70-80 százalékkal – kellene emelni ahhoz, hogy vonzó legyen számukra a pálya

– húzta alá hozzátéve, hogy akkor lehetne is követelni a pedagógusoktól. Az idősebb generációk, tehát a nyugdíj előtt állók esetében pedig egy 50 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak.

Totyik Tamás szerint a fentiekkel talán a pálya vonzerejét is meg lehet teremteni, és a pályán maradást is biztosítani, hiszen – mint emlékeztetett –, 5-6 évvel ezelőtt még 8 ezren kezdték a pedagógus pályát, tavaly pedig már csak 2 ezren, és e létszám nagyjából fele is eltűnik majd jövő szeptemberre.

Megugrott a szaktárgyakat képesítés nélkül tanítók száma

A pedagógus végzettségű kollégák közül nem mindenki mindig csak azt a szaktantárgyat tanítja, amire egyébként képesítése van, hanem olyat is, amire a tanulmányai során nem feltétlenül készítették fel. Általános iskolákban lehet ez különösen így – mutatott rá Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Meglátása szerint természettudományos pedagógusokból, és talán matematikát, informatikát tanító pedagógusokból, továbbá a szakképzésben a szakmát tanító pedagógusokból lehet a legnagyobb hiány.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaságtudományi Intézetének kiadványa szerint 2016 után nőtt meg ugrásszerűen a szaktantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya. Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: a 2013-ban bevezetett életpályamodell 2014-15-re megbicsaklott, mert bár még voltak béremelések, azok mértéke elvált a minimálbértől és a társadalom többi részének fizetésemelkedésétől. Ez hatással volt a pályaelhagyásra és a pedagógusként végzettek sem feltétlenül ebben a szakmában helyezkedtek végül el.

Összességében is egyre inkább jelentkezni fog a pedagógushiány,

ez látszik a kétévente kiadott közgazdasági indikátorjelentésből: 2019-ben és 2021-ben is erről számolt be, hiszen a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok számát nem tudják pótolni az újonnan érkezők - emlékeztetett a szakember.

A fizetésnek nyilvánvalóan köze van ahhoz, hogy hányan választanak egy bizonyos pályát, és a diplomás átlagbért vizsgálva jól látszik, hogy a pedagógusfizetés nem elég motiváló egy diák számára. A béremelés a pályaelhagyást talán meg tudná akadályozni Horváth Péter szerint, és talán többen térnének vissza a pedagógus pályára azok közül, akik most más területen dolgoznak. Az újonnan jelentkezőknél 5-6 év múlva lenne hatása a fizetésemelésnek.

"A másik nagyon fontos dolog

a munkateher kérdése.

Az elmúlt két évben egyértelműen látható volt, hogy a pedagógus korfa nagyon magas, majdnem 50 körül van az átlagéletkor. A Covid miatt sok volt a hiányzó és így a helyettesítés is. A korábban 22-26 tanítási órás, 24-es átlatú óraszám helyett most már bőven a 26 a jellemző. A saját tantestületemen is látom, hogy nagyon erős a helyettesítések miatti túlmunka okozta fáradtság. Sőt az is gond, hogy nem jut másra, például közösségszervezésre idő" – sorolta tapasztalatait a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×