eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

1200 milliárdos ígéretet tett az ellenzék az egészségügynek

Márki-Zay Péter egy Kapás utcai sajtótájékoztatón azt mondta, "a Fidesznek csak üzlet az emberek élete".

Négy év alatt 1200 milliárd forintot fordítana pluszban az egészségügyre az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki a "kommunista utasításos rendszer" helyett európai piacgazdasági módszerekkel reformálná meg az egészségügyet.

Márki-Zay Péter a Facebookon, a II. kerületi Kapás utcai szakrendelő elől közvetített online sajtótájékoztatón kijelentette: a lepusztult egészségügy a szakszerűtlen orbáni kormányzás tünete. Az ellenzéki pártoknak a magyar állampolgárok élete mindennél fontosabb, a Fidesznek azonban csak üzletet jelent - tette hozzá.

Szerinte a kormány szándékosan lepusztította az állami egészségügyet, hogy a polgárok "fideszes oligarchák kórházaiban, Tiborcz István ingatlanjaiban, Mészáros Lőrinc biztosítójával biztosítsák magukat".

Az ellenzéki politikus, aki Hódmezővásárhely polgármestere is, közölte, ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor egybiztosítós modell keretében a már ma is meglévő gyakorlatok alapján fogja átszervezni az egészségügyet.

Mindenkinek biztosítani fogják azt az ellátást, amit ma külföldi magánklinikákon csak a fideszes gazdagok kapnak - közölte Márki-Zay Péter.

Ha valakit hat hónapon belül nem műtenek meg, és műtétjét csak egy magánszolgáltató tudja biztosítani, akkor az államnak azt ki kell majd fizetnie. Ez igaz lesz a laborszolgálatásokra is - mondta.

Szerinte a Fidesz fizetőssé akarja tenni az egészségügyet. Megjegyezte, belsős információik vannak arról, hogy a választás után a Fidesznek milyen tervei vannak a magánosításra és az üzleti haszonszerzésre.

A magyarok az egészségügyi költségek 30 százalékát saját zsebből fizetik, ami az egész unióban a legmagasabb arány

- tette hozzá.

Márki-Zay Péter azt ígérte, hogy a "Fidesz által lepusztított egészségügy" részesedését a nemzeti össztermékből a tavalyelőtti 4,5 százalékról az uniós átlag 7 százalékra emelik négy év alatt.

Kifejtette: 1200 milliárd forintos költségemeléssel érnék el azt, hogy jelentős béremelést kapjanak az orvosok után az egészségügyi szakdolgozók is.

A miniszterelnök-jelölt közölte, meg kell szüntetni az orvosok szolgálati jogviszonyát, a nyugati piacgazdaságokban szokásos módon a teljesítményt és a minőséget meg kell fizetni.

Nem kommunista utasításos rendszerrel, hanem európai piacgazdasági módszerekkel fogják megreformálni az egészségügyet - hangoztatta.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, Budapest hármas számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje arról beszélt, hogy

a kormány nem tartja be ígéreteit, mivel egy több százmilliárd forintos megszorítócsomag részeként az Egészséges Budapest-programnak járó 13 milliárd forintot megvonja a budapestiektől.

Szerinte éppen ezért is "becsületbeli kérdés" a budapestieknek a kormányváltás.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Budapest négyes számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje a 2019-es önkormányzati választás miatti politikai bosszúval magyarázta az egészségügy kormányzati "lerohasztását".

A Fidesz így akar fizetőképes keresletet teremteni oligarchái magánegészségügyi intézményeinek - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×